Review: Synology RT1900ac-router
Je bedrijfsnetwerk heb je graag netjes op orde. Bovendien wil je dat de investering die je doet ook toekomstvast is. Daar komt de wifi -standaard ac bij om de hoek kijken. Het is een nieuwe standaard die als grootste voordeel een hogere snelheid heeft, maar ook zorgt voor een stabielere verbinding.
Behuizing
De RT1900ac is een strak ontworpen router die zich direct thuis voelt tussen de nas- en rack-oplossingen die Synology aanbiedt. Eenzelfde zwart design, een stevige kunststof behuizing en natuurlijk het Synology-logo dat bovenop het product is gestanst. Optioneel kun je een kickstand gebruiken die de router in een hoek zet. Achterop vind je nog drie externe antennes.
Specificaties
Aan boord heeft de router een dual core cpu van 1,0GHz en een intern geheugen van 256MB. Qua wifi ondersteunt de router 802.11a/b/g/n en natuurlijk ac. Het is een dual-band router die zowel 2,4GHz (tot aan 600Mbps) als 5GHz (tot aan 1300 Mbps) ondersteunt. Het is een ac-router, dus ook beamforming behoort tot de mogelijkheden voor gerichte hogere data transfers.
Aansluitingen en switches
De RT1900ac is voorzien van vier Gigabit lan-poorten op de router, alsmede een Gigabit wan-poort. Ook vind je een usb-poort en een sd-poort op de router. Dit biedt je opties voor randapparatuur als bijvoorbeeld een printer, waarmee je de router ook als printserver in kunt zetten. Maar ook is basic opslaggebruik een mogelijkheid, waarmee de roots van Synology toch nog naar voren komen in het device. Zo hoef je alleen een extern opslagmedium op de router aan te sluiten en je hebt in feite een nas.
Installatie
De installatie kan eigenlijk niet gemakkelijker. Je plugt de router in je modem en je surft vervolgens met je browser op een computer die is aangesloten op hetzelfde netwerk naar router.synology.com. Dan kom je in een enorm gebruiksvriendelijke omgeving waarbij van technische kennis geen sprake hoeft te zijn. Toch biedt het systeem, als je dat wilt, wel de nodige diepgang om instellingen aan te passen waar nodig, maar je wordt niet bedolven onder opties. Wel zo prettig!
Synology Router Manager
Een groot voordeel dat Synology ten opzichte van de concurrentie heeft, is een hele goede naam op besturingssysteemgebied die perfect in tandem werkt met hun hardware. Hun DiskStation Managerbesturingssysteem (DSM) is een lekker toegankelijk operating system, makkelijk in het gebruik en met een zeer vriendelijke interface. Synology heeft de RT1900ac voorzien van een eigen besturingssysteem, Synology Router Manager (SRM). Het is helemaal ingericht zoals DSM, als je bekend bent met dat besturingssysteem, voel je je in SRM direct thuis. Dan wordt ook duidelijk waarom de router een sd-poort aan boord heeft, want zoals in DSM, kun je ook in SRM pakketten installeren om de functies van de router uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een pakket voor een vpn-server of een media server-pakket wanneer je veel multimedia consumeert.
Via SRM krijg je ook meer geavanceerde opties tot je beschikking om de router naar smaak te confi gureren. Het toewijzen van bandbreedte aan connected devices bijvoorbeeld, of de toegang weigeren of beperken van bepaalde apparatuur tot bepaalde websites. Ook kun je de rol van de router zelf aanpassen. Maak er bijvoorbeeld een access point van, waarbij de wan-poort een extra lan-poort wordt.
QuickConnect
Synology zet hoog in op QuickConnect, wat de RT1900ac ook ondersteunt. Deze service biedt Synology aan al haar klanten en werkt via een online accountsysteem. Hiermee kun je waar dan ook ter wereld jouw eigen netwerk bereiken, zonder dat je je netwerk moet configureren om dit mogelijk te maken. Handig als je een bestand nodig hebt op je nas en je van huis bent. Het is echt gericht op minder technisch onderlegde mensen waarmee Synology, samen met DSM en SRM, geavanceerde netwerkapparatuur toegankelijk maakt voor iedereen.
Sterk beheer
Ben je technisch onderlegd of heeft jouw organisatie een it-manager in huis, dan laat SRM je middels diverse traffic tools het verkeer op je bedrijfsnetwerk controleren en managen. Zo kun je met Application Layer QoS het verkeer op het netwerk in de gaten houden en, waar nodig, gebruikers die teveel bandbreedte gebruiken restricties opleggen. Ook de intelligente webfi lter werkt naar behoren. Je vinkt gewoon enkele thematische sleutelwoorden aan (denk aan 'sex' of 'drugs' bijvoorbeeld) en de router doet de rest. De nadruk ligt op 'intelligent', waardoor alleen typische 'not safe for work'-sites geblokkeerd worden.
Gastnetwerk
Mocht je regelmatig klanten ontvangen, dan kun je met de router van Synology ook kiezen om een tweede gastnetwerk op te zetten. Dit komt natuurlijk de veiligheid van je data ten goede, want je biedt je gasten wel de voordelen van draadloos internet, maar de mogelijkheid om jouw bedrijfsnetwerk binnen te dringen is er niet.
Doelgroep
Het is interessant om te kijken welke doelgroep Synology eigenlijk voor ogen heeft met dit product. De zakelijke markt schiet meteen te binnen, maar net zoals de 2- en 4-bay nassen van Synology leent ook dit apparaat zich prima voor mensen die thuis graag multimedia consumeren door middel van bijvoorbeeld een stream. Volgens een medewerker van Synology zijn beide groepen dan ook een doelgroep. Want de router biedt zowel gemak qua installatie en gebruik, iets wat een pre is voor consumenten, als verregaande confi guraties en tot aan zeventig aangesloten devices, waardoor het apparaat prima functioneert in een midden- en kleinbedrijf.