Dit is waarom investeren in Bitcoin wel of niet interessant is in 2025

Dit is waarom investeren in Bitcoin wel of niet interessant is in 2025

Redactie WINMAG Pro

We kunnen niet meer om het bestaan van cryptocurrency heen. Nu alsmaar meer mensen én bedrijven investeren in diverse cryptomunten is het zeker interessant om naar de toekomst van crypto te kijken. Want hoe zit het eigenlijk daarmee? Blijft het aantrekkelijk om te investeren in digitaal geld? Bitcoin speelt hierbij als eerste officiële cryptocurrency natuurlijk een grote rol. Deze cryptomunt wordt nog steeds gezien als het digitale goud en is daarmee een absolute favoriet onder institutionele beleggers en particulieren. Maar: is Bitcoin ook in 2025 nog een interessante investering? In dit artikel vertellen we je daar meer over.

We kunnen niet meer om het bestaan van cryptocurrency heen. Nu alsmaar meer mensen én bedrijven investeren in diverse cryptomunten is het zeker interessant om naar de toekomst van crypto te kijken. Want hoe zit het eigenlijk daarmee? Blijft het aantrekkelijk om te investeren in digitaal geld?

Bitcoin speelt hierbij als eerste officiële cryptocurrency natuurlijk een grote rol. Deze cryptomunt wordt nog steeds gezien als het digitale goud en is daarmee een absolute favoriet onder institutionele beleggers en particulieren. Maar: is Bitcoin ook in 2025 nog een interessante investering? In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Waarom Bitcoin aanschaffen in 2025 juist aantrekkelijk kan zijn

Er zijn in ieder geval verschillende redenen om wél te investeren in Bitcoin in 2025. Dit heeft (nog steeds) te maken met het beperkte aanbod van de digitale munt. 

Bitcoin heeft een beperkt aanbod met munten

Bitcoin heeft namelijk een vast aanbod van 21 miljoen munten, een aantal dat niet meer en niet minder wordt. Dit maakt de munt uniek in vergelijking met andere soorten valuta’s, waarvan meer geld kan worden gemaakt door centrale banken op het moment dat dat nodig is. De halving in 2024 heeft er ook voor gezorgd dat er minder BTC op de markt zijn gekomen, waardoor de waarde van de munt alleen maar verder is gaan stijgen. Naar verwachting is er in 2025 ongeveer 19,5 miljoen Bitcoin gemijnd, waardoor de schaarste van de munt alleen maar verder toeneemt. 

Meer omarmd door institutionele beleggers

Een andere reden om in 2025 nog steeds te investeren in Bitcoin is het feit dat de munt steeds meer omarmd is door institutionele beleggers, zoals banken en zelfs pensioenfondsen. Hiermee wordt de basis van Bitcoin alleen maar sterker, omdat de instroom van institutioneel kapitaal ervoor kan zorgen dat de Bitcoin stabieler wordt. Uiteindelijk leidt dit vaak ook weer tot hogere prijzen, waardoor je investering in de munt alleen maar meer waard zal worden. Dat is helemaal het geval in combinatie met het beperkte aanbod van de Bitcoin.

Bitcoin wordt wereldwijd vaker geaccepteerd 

Het zijn niet alleen de institutionele beleggers die de Bitcoin vaker omarmen; ook wordt de munt wereldwijd vaker geaccepteerd als betaalmiddel en investering. Er zijn zelfs landen, zoals El Salvador, die de digitale munt ingevoerd hebben als officieel betaalmiddel. Hoewel dat in Nederland nog niet het geval is, zullen er naar verwachting wel steeds meer landen en bedrijven zijn die de Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Tegelijkertijd is de regelgeving rondom de munt wel strenger geworden, maar dat biedt eigenlijk juist voordelen. Meer duidelijkheid omtrent de munt kan namelijk juist zorgen voor minder volatiliteit en een bredere acceptatie, wat weer van positieve invloed kan zijn op de waarde van de munt.

Bescherming in onzekere economische tijden

Om het nog even over dat digitale goud te hebben: Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud. Dat heeft alles te maken met het feit dat Bitcoin een aantrekkelijke functie als waardeopslag kent. Hierdoor zien veel investeerders de digitale munt als een hedge tegen inflatie, waardoor de Bitcoin bescherming biedt in onzekere economische tijden. Ook dit kan de prijs verder opstuwen, iets dat we ten tijde van de coronacrisis bijvoorbeeld ook zagen. In die tijd zagen veel beleggers de voordelen in van de Bitcoin, ondanks de volatiliteit, waardoor de waarde ervan binnen no time steeg.

Waarom investeren in Bitcoin in 2025 ook risicovol kan zijn

Het is wel goed om te weten dat er niet alleen voordelen zijn aan investeren in Bitcoin. Er zijn namelijk ook enkele kritische punten waar je naar moet kijken wanneer je van plan bent om in 2025 te investeren in Bitcoin.

Bitcoin is en blijft een volatiele munt

Ondanks de status als digitaal goud is en blijft de Bitcoin volatiel. De munt staat bekend om de extreme prijsschommelingen, wat betekent dat er kansen worden gecreëerd, maar dat er ook risico’s zijn waarmee je rekening moet houden. Mocht je voor een korte periode willen beleggen, dan is de Bitcoin niet de belegging voor jou. Investeren in Bitcoin is namelijk vooral op de langere termijn interessant te noemen.

Steeds meer concurrentie van altcoins

Daarbij zijn er steeds meer alternatieve munten waar investeerders interesse in hebben. Denk aan populaire en echt aantrekkelijke altcoins zoals Ethereum, Ripple en Cardano. Deze munten bieden weer allerlei andere voordelen dan de Bitcoin, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor sommige investeerders. Niet dat dit heel erg is, aangezien de Bitcoin de dominante speler blijft, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Minen van Bitcoin zorgt voor druk op milieu

Wat veel mensen ook een nadeel vinden, is dat het minen van Bitcoin zorgt voor druk op het milieu. Dat heeft te maken met het feit dat hier veel energie bij wordt verbruikt, iets dat niet echt past in een wereld waarin duurzaamheid alsmaar belangrijker wordt. Wanneer er vanuit de overheid strengere regels komen met betrekking tot energie-intensieve industrieën kan dit invloed hebben op je belegging, maar daar valt nu nog niet veel over te zeggen.

Kortom: investeren in Bitcoin in 2025 is zeker interessant wanneer je van plan bent om op de lange termijn te beleggen, wanneer je Bitcoin wil gebruiken als hedge tegen inflatie en wanneer je weet dat er een kans is dat je je inleg (deels) kunt verliezen door volatiliteit.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie