MobieTrain: Digital learning wordt in 2024 steeds groter en AI is een kans om medewerkers slimmer en beter te trainen
Taalrobot ChatGPT zorgde in 2023 voor de maatschappelijke doorbraak van artificiële intelligentie. AI en Generatieve AI nemen vandaag al een belangrijke plek in de processen van bedrijven, ook in HR. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn vier op de vijf managers in HR al aan de slag met AI om cv’s te screenen, om de juiste kandidaten aan te werven op basis van interview intelligence, om de nood aan skills bloot te leggen en de juiste trainingen aan te bevelen of om timesheets bij te houden.
Maar wat kunnen we in 2024 verwachten van HR Tech. MobieTrain doet vijf voorspellingen op het gebied van learning & development.
De vijf learning & development voorspellingen voor 2024
1. Personalisatie dankzij AI zal leerervaring verrijken
Tot voor kort zaten we met z’n allen in dezelfde klas naar dezelfde trainer te luisteren naar dezelfde training. In functie van de rol en de vaardigheden van een medewerker kunnen de noden enorm variëren. AI laat toe om de leerervaringen veel meer te personaliseren.
Slimme algoritmes analyseren het profiel en gedrag van gebruikers, en passen het leerpad aan in functie van de individuele behoeften. Zo wordt training in 2024 niet langer een uniform proces voor iedereen, maar een geïndividualiseerde en verrijkende leerervaring.
2. Meer interne mobiliteit dankzij up- en reskilling
In een wereld waar verandering een constante is, wordt interne mobiliteit en flexibiliteit almaar belangrijker. Door evolutie, personeelskrapte en ook door automatisatie leren medewerkers voortdurend nieuwe vaardigheden aan. Onder het mom ‘het is veel moeilijker om medewerkers te vinden dan ze te houden’ zullen upskilling en reskilling in 2024 en later een belangrijke rol spelen in de wendbaarheid van bedrijven en ook medewerkers.
Het gebrek aan groeiopportuniteit is overigens een van de hoofdoorzaken voor personeelsverloop. Organisaties moeten werk maken van T-profielen, medewerkers die flexibel van rol kunnen veranderen. We staan voor een ‘skillingrevolutie’ waarin we AI net moeten omarmen. Om meer te leren over AI en AI-vaardigheden, maar ook om de veranderende leermethoden te beheersen en de revolutie te automatiseren.
3. AI als coach bij de ontwikkeling van vaardigheden
Inmiddels kan AI Beatles-songs optimaliseren en met deepfake kun je stemmen klonen na analyse van enkele uren geluidsmateriaal. Waarom zou AI dan geen video’s van leertrajecten kunnen analyseren? We verwachten dat AI-tools binnenkort de rol van coach aannemen om medewerkers te ondersteunen bij het oefenen van hun vaardigheden.
AI kan zomaar je gesprekspartner zijn tijdens trainingen voor onderhandelingstechnieken, of een feedbacktool op je volgende keynote. Instant feedbackloops, op verzoek.
4. AI automatiseert didactische hulp
Digital learning wordt almaar groter en AI is een opportuniteit om trainingsmateriaal slimmer en gerichter te genereren. AI-tools kunnen al een hele training van A tot Z uitwerken, maar ook bestaande trainings optimaliseren.
Verder ligt er bij het vertalen van die opleidingen ook een mooie kans om verschillende doelgroepen te bereiken in hun eigen taal. AI helpt organisaties heel wat tijd en middelen besparen die ze dan weer kunnen inzetten voor andere projecten.
5. AI stimuleert zelfbediening in HR
Door chatbots in te zetten als intelligente assistent die direct antwoorden geeft op vragen, kan AI gebruikers of klanten helpen met hun informatiebehoeften. De technologie kan op elk moment snel gepersonaliseerde antwoorden geven, helpcenter-artikelen aanbieden of informatie verzamelen. Met een eigen dataset kun je in combinatie met AI zorgen voor digitale coaches die medewerkers adviseren tijdens hun onboarding.
Dankzij deze tools kunnen teams hun activiteiten overigens opschalen en 24 uur per dag ondersteuning en informatie bieden, terwijl medewerkers zich op andere dingen kunnen richten. In verkoop geeft een meerderheid aan meer voor korte en eenvoudige vragen liever snel een chatbot te raadplegen. Digitale zelfbedieningstools zoals websites, apps of chatbots zijn voor millennials zelfs het supportkanaal bij voorkeur.
Guy Van Neck, CEO bij MobieTrain: “Er wacht ons niet alleen een technologische verschuiving, maar ook onze manier van werken, leren en samenwerken evolueert met rasse schreden. We verwachten dat HR in 2024 gaat doorpakken met AI. Dat zal up- en reskilling stimuleren, learning personaliseren en ook coaching individualiseren.”