De groene AI-revolutie in bedrijven

De groene AI-revolutie in bedrijven

Redactie WINMAG Pro

Bedrijven staan voor een fikse uitdaging. De verduurzaming van economieën wereldwijd zorgt ervoor dat bedrijven ook hun processen moeten verduurzamen. Denk aan het bedwingen van de watercrisis of het snoeien in eigen CO2-uitstoot. Gelukkig is de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) een veelbelovende bondgenoot. Met AI kunnen bedrijven niet alleen slimmer werken, maar ook actiever bijdragen aan het bevorderen van duurzaamheid in de wereld. In dit artikel lees je hoe AI duurzaamheidsinitiatieven van bedrijven kan ondersteunen. 

Tekst: Julie Kae, VP, Sustainability and DE&I, Executive Director bij Qlik

Identificeer de juiste initiatieven

De crux ligt echter in het identificeren van de juiste duurzaamheidsinitiatieven die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het vergroenen van je bedrijfsprocessen. Het sleutelwoord is hier data. Het verzamelen, organiseren en inzetten van betrouwbare data biedt inzichten voor doeltreffende acties op cruciale momenten. AI kan hierin ondersteunen, waardoor de beschikbare kennis optimaal kan worden benut, en boor je collectieve intelligentie aan om besluitvorming voor iedereen toegankelijk maken.

Dit opent nieuwe perspectieven om problemen effectief aan te pakken. Het gebruik van nieuwe data, inzichten en verbanden beïnvloedt de belangrijkste beslissingen van onze tijd. Door middel van voorspellende analyses, data-integratie en samenwerking speelt AI een sleutelrol spelen bij het identificeren en ondersteunen van duurzaamheidsinitiatieven. Zo kan je op voorhand al duidelijk krijgen hoeveel CO2-uitstoot je kan verminderen met welke initiatieven, en voer je geen loos werk uit. In lijn hiermee heeft het bagger- en waterbouwbedrijf Van Oord onlangs een opensourcetool ontwikkeld die inzicht moet geven in de klimaatverandering en de risico's die daarmee gepaard gaan. Met deze software, die meerdere datalagen combineert, worden verschillende klimaatrisico's in kaart gebracht.

Kansen en uitdagingen

Toegang tot en het delen van data blijven grote obstakels wanneer het gaat om het boeken van effectieve vooruitgang op het gebied van duurzaamheidsinitiatieven. Een bredere toegankelijkheid van data stelt alle werknemers in staat om datasets te benutten, niet alleen de dataspecialisten. Door deze toegankelijkheid kunnen effectievere modellen worden ontwikkeld voor anonieme en brede uitwisseling en samenwerking, worden middelen gebundeld en worden ook de juiste maatregelen genomen. 

Een andere aanpak is om geavanceerdere en duidelijkere processen op te zetten voor het delen van data tussen de publieke en private sector. Dit betekent dat real-time data en zelfs oude data opnieuw worden gezien als een soort digitaal openbaar goed, waardoor de hele samenleving kan transformeren. Mensen, bedrijven, organisaties en zelfs overheden kunnen dan samen beter kunnen omgaan met complexe problemen.

Onze samenleving moet samenwerken met een mix van slimheid, waarin mensen elkaar versterken met hun creativiteit, leiderschap, samenwerking, en natuurlijk de mogelijkheid om snel te handelen en op te schalen.

Groeiende impact en hoop

Met de opkomst van nieuwe AI-toepassingen en de verdere ontwikkeling van technologieën, wordt er een golf van onderzoek ontketend. Denk aan innovatieve benaderingen, zoals het samenvoegen van verschillende datasets met behulp van analyse en AI. Dit opent de deur naar een schat aan datapunten waar we voorheen geen toegang toe hadden, en deze ontwikkelingen brengen een veelbelovende toekomst in het vooruitzicht.

Door op een collaboratieve en constructieve manier gebruik te maken van AI en data, ontstaat er een wereldwijde beweging die enorme en alomvattende veranderingen mogelijk maakt. We staan aan de vooravond van een tijdperk waarin de grenzen van innovatie en vooruitgang worden verlegd, waardoor we collectief kunnen streven naar een betere wereld.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie