Intel Compute Stick: Een tablet op zakformaat
Met de frase 'Connect. Compute. It’s that simple' prijst Intel haar Compute Stick aan als computer die bijzonder gemakkelijk in gebruik te nemen is. We geven het bedrijf gelijk, want het is letterlijk zo simpel als plug and play. Toch steekt er wel het een en ander.
Behuizing
De Compute Stick is iets groter dan een usb-stick. Qua lengte meet deze iets meer dan tien centimeter, de breedte telt 37 millimeter en de stick is iets dikker dan een centimeter. Wat poorten betreft vinden we een usb 2.0-poort op het apparaatje, als ook een stroomaansluiting en een micro sd-poort. De bouw is lekker stevig, wat natuurlijk goed uitkomt aangezien het echt een device is om op zak mee te nemen.
Specificaties
De stick draait op een Intel Atom-processor van 1,33GHz. Hierdoor zien we de Compute Stick meer als tablet dan als pc op zakformaat. Dat is niet erg, want de specificaties zijn ruim voldoende om goed aan de slag te kunnen met het apparaat. De stick heeft wifi en bluetooth aan boord, dus ook online en draadloos werken mag geen probleem zijn.
Verder heb je 2GB aan intern geheugen tot je beschikking en 32GB (exclusief installatie) aan opslag. De stick wordt geleverd met Windows 8.1, die we op het moment van testen helaas nog niet konden updaten naar Windows 10.
Keuze
Leuk is dat Intel-gebruikers ook de keuze biedt in besturingssysteem. De Compute Stick komt namelijk in twee varianten: een Windowsvariant en een Ubuntu-variant. Dat is niet het enige verschil, want waar je met de Compute Stick van Windows 2GB aan intern geheugen en 32GB aan opslagruimte hebt, is dit bij de Ubuntu-variant maar 1GB aan intern geheugen en 8GB aan opslag.
Installatie
De stick is voorzien van een hdmi-aansluiting. Steek deze simpelweg in bijvoorbeeld een monitor of een projector en je kunt aan de slag. Tenminste, bijna dan. Want de stick heeft wel degelijk voeding nodig. Dit doe je door een micro-usb naar usbsnoertje te gebruiken waarmee de stick voeding krijgt. Dit is wel problematisch, want er zijn nogal wat monitoren en tv's waarbij de usb-poorten geen voeding geven, waardoor je dus bent aangewezen op de meegeleverde adapter. Dat is jammer, want het geeft de stick meteen weer een onhandige, niet bepaald mobiele aanblik.
Om met de stick te kunnen werken zul je ook echt een keyboard en muis nodig hebben. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een usb-hub te gebruiken – er zit tenslotte maar één usb-poort op de stick – en er een keyboard en muis op aan te sluiten. Dat doet, net als de stroomadapter, de mobiliteit niet bepaald bepaald goed. Aan te raden is om een usbdongle te gebruiken om een draadloos keyboard en muis te gebruiken. De stick zelf ondersteunt ook bluetooth, dus je kunt er ook voor kiezen om enkel tijdens de installatie een dongle te gebruiken, dan heb je na de initiële installatie een usb-poort vrij.
Werken met de Compute Stick
Hoewel we in eerste instantie echt uitgingen van de mobiliteit van de stick, kunnen we er niet omheen dat het eigenlijk ook gewoon een prima desktop is. Zo heb je enkel nog een monitor en draadloos keyboard en muis op je bureau staan, en meer niet. Dat werkt natuurlijk enkel wanneer je niet al te krachtige applicaties wilt draaien. Voor veel zakelijke gebruikers is het echter een uitkomst. Immers, als je eens ergens heen moet, naar een presentatie bijvoorbeeld, dan trek je de stick gewoonweg uit je monitor en neem je deze mee.
Intel licht vier manieren uit hoe de stick mogelijk te gebruiken is: home entertainment, productiviteit, thin client en digital signage. Zelf gingen we op pad met de stick om te kijken of dat nu eigenlijk lekker werkt. Het antwoord is zowel ja als nee. Voor werken op locatie is de stick enorm geschikt. Je hebt een volledige Windows 8.1-omgeving tot je beschikking wat meer dan voldoende is om alles mee te doen wat je wilt. Oke, de specificaties houden je tegen echt krachtige applicaties te draaien, maar we nemen aan dat niemand verwacht dat dit een werkstation is. Vooral voor presenteren en collaboreren is de stick uitermate geschikt. Dankzij de Windows 8.1-installatie zien we de stick bijvoorbeeld als goed apparaat ingezet worden binnen samenwerkende groepen die diverse programma's en bestanden gebruiken om samen te werken.
Geen extra's
Ondanks dat we de specificaties van de Compute Stick eerder vergelijken met een tablet, presteert de stick ruim voldoende. Simpel gezegd doet het wat het moet doen. Het is dan ook niet zozeer dat de stick onderpresteert, het is vooral jammer dat het niet iets extra's doet. Het is letterlijk een stick waarvan Intel zegt: 'Kijk maar wat je ermee doet.' Dat maakt dat de stick vooral interessant is voor twee soorten gebruikers: zij die wel een (bijna) volwaardige pc bij zich willen hebben, maar liever geen notebook of tablet meeslepen, en zij die simpelweg het liefst werken op een zo opgeruimd mogelijk bureau.