WINMAG.nl: made in China

Redactie WINMAG Pro
Na maanden van hard werken in zowel Groningen als in de Chinese stad Suzhou ging op 3 november 2005 de nieuwe website van WINMAG online. Op basis van een grafisch ontwerp van Jeroen van Geel (www.minddevelopments.nl) werd de complete website, inclusief een maatwerk contentbeheersysteem, gebouwd door Chinese programmeurs.

De programmeurs werden vanuit Groningen aangestuurd door de Nederlandse internetontwikkelaar Reint Endendijk, drijvende kracht achter Musthave.nl (webbased urenregistratie). De Nederlands-Chinese samenwerking, waarvan WINMAG.nl de eerste vrucht is, krijgt een structureel vervolg in TwinTown (http://www.twintown.nl/). Organisaties die, net als WINMAG, toe zijn aan een (nieuwe) website, of een ander internetproject willen realiseren, kunnen bij TwinTown aankloppen. Het grote voordeel van deze 'IT-offshoring': kostenbesparing. Een Chinese programmeur kost 11 euro per uur
WINMAG sprak Reint Endendijk over de Nederlands-Chinese samenwerking bij de productie van WINMAG.nl en hoe TwinTown toekomstige opdrachtgevers van dienst kan zijn.

WM: Hoe ben jij tot dit samenwerkingsverband gekomen?
Reint Endendijk: "Een goede vriend van mij is getrouwd met een Chinese. Een paar jaar geleden is hij samen met haar een handelsbedrijf begonnen in China. Toen ik een programmeur nodig had om dat ik het werk zelf niet meer aankon, is hij voor mij in Suzhou op zoek gegaan. Het resultaat van deze zoekactie was Kingva , onze eerste Chinese internetprogrammeur."

Vormt de afstand met China geen probleem?
"Eigenlijk niet. De communicatie via internet gaat naar China net zo goed als naar welk ander land. Het tijdsverschil is natuurlijk wel van belang. Dat is 6 of 7 uur later, afhankelijk van winter- en zomertijd. Dat betekent dat er 's ochtends (Nederlandse tijd) voldoende tijd is voor overleg door middel van MSN met de programmeur, of via Skype met mijn businesspartner Jim Nuis."

WINMAG.nl was een soort pilot-project voor de Nederlands-Chinese samenwerking. Waren er geen taalbarrires of cultuurverschillen?
"Een taalprobleem is er nauwelijks. De programmeurs kunnen zeer behoorlijk Engels lezen en schrijven. Er is zeker een aantal zaken waar je in het begin aan moet wennen. Als je als antwoord op een vraag "no problem" te horen krijgt wil dat nog helemaal niets zeggen. Misschien is er inderdaad geen probleem, maar het kan net zo makkelijk betekenen "geen idee, dat moet ik eens goed uitzoeken." Ook heeft het een poosje geduurd voordat het de programmeurs duidelijk was dat niet de snelheid waarmee iets wordt opgeleverd het belangrijkst is, maar juist de kwaliteit van het werk. Maar nu loopt de samenwerking uitstekend."

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie