Wereld Backup Dag: is jouw data veilig?
Niets is vervelender dan dataverlies, zeker gezien het gemakkelijk kan worden voorkomen door een backup te maken. Vandaag is het de 'Wereld Backup Dag', een goed moment om even aan je data te denken.
Volgens de organisatie achter de 'Wereld Backup Dag' maakt dertig procent van de mensen geen backup en vindt 29 procent van de rampen omtrent data per ongeluk plaats. Bovendien zijn er tal van virussen die je data kunnen wissen en gebeurt het regelmatig dat je je telefoon verliest. Volgens de organisatie raakt per maand één op de tien computers geïnfecteerd met een virus en raken er 113 telefoons per minuut zoek. Regelmatig een backup maken is dus geen slecht idee en dit kan op vele manieren via diverse oplossingen.
Wanneer een backup maken?
Het is verstandig om regelmatig een backup te maken van al je devices, dus niet alleen je desktop en laptop. Het komt tegenwoordig vaak voor dat mensen dit automatisch laten doen, bijvoorbeeld eens per week. Hoe vaak je een backup maakt, hangt af van hoeveel data er per dag bijkomt en hoeveel er gewijzigd wordt. Voor veel ondernemingen is het, gezien de hoeveelheid data, verstandig om tenminste eens per week een backup te maken. Bij persoonlijk gebruik volstaat eens per maand.
Extern geheugen
Een persoonlijke backup kun je gemakkelijk maken op een externe schijf, bijvoorbeeld de Samsung Portable SSD T1. Lekker snel en handzaam. Organisaties die backups automatiseren hebben geen dure schijven zoals een ssd nodig, je bewaart immers alleen je data en hoeft hier niet dagelijks bij. Een hoge lees- en schrijfsnelheid is daarom niet een vereiste. Een grote opslagcapaciteit en encryptie zijn echter wel een pré. De Archive HDD van Seagate is daar bijvoorbeeld een goede optie voor. Deze schijf heeft 8 TB aan geheugen en is beschikbaar voor 250 euro.
Cd's, dvd's en usb
De Consumentenbond raadt aan om geen cd's, dvd's en usb-sticks te gebruiken voor een backup. Met name cd's en dvd's vergaan binnen vijf tot tien jaar onder invloed van licht, warmte en tijd. Bovendien beschadigen ze snel. Usb-sticks gaan langer mee, maar zijn een stuk duurder dan harde schijven en je verliest ze snel.
Cloud
Nadeel van externe schijven is dat ook deze kapot kunnen gaan en als er brand is, is je data alsnog verloren. Je data opslaan in een cloud als Google Drive of OneDrive is daarmee een goed alternatief, maar ook dit heeft zijn nadelen. Zo is de schijfruimte vaak beperkt en beheer je je eigen data niet volledig. Het kan gebeuren dat de cloud gehackt wordt en je data op straat komt te liggen. Een eigen cloud is daarom misschien een betere optie, aangezien je je data volledig in eigen beheer houdt. Een eigen cloud kun je opzetten bij diverse partijen, bijvoorbeeld OwnCloud. De service is gratis, de server die je hiervoor moet aanschaffen is uiteraard voor eigen rekening.
3-2-1 regel
De algemeen geaccepteerde methode om te checken of jouw backup voldoet, doe je door middel van de 3-2-1 regel. Ga na of je...
- ...regelmatig en op vaste tijden meerdere backups maakt. Zorg ervoor dat dit tenminste drie kopieën zijn.
- ...je backups in tenminste twee verschillende soorten formaten maakt. Ga ook na of dit betrouwbare formaten zijn. Een dvd/usb-combi is bijvoorbeeld niet geschikt, een cloud/usb-combi wel.
- ...één backup tenminste off-site bewaard. Zo heb je altijd nog een veiliggestelde backup als er iets mis gaat met je on-premise-oplossing.