Wat is een B Corp?

Wat is een B Corp?

Redactie WINMAG Pro
Tegenwoordig moeten steeds meer bedrijven volgen: produceren en werken volgens een duurzame, groene norm, die ook nog eens goed is voor de mens.

Het keurmerk B Corp van B Lab zet daar volop op in. Met het keurmerk kun je aantonen hoe sociaal en duurzaam jouw bedrijf werkelijk is.

De betekenis van B Corp

Met het B Corp keurmerk kun je aan klanten en stakeholders bewijzen dat jouw bedrijf echt sociaal en duurzaam bezig is. Tegenwoordig eisen klanten en opdrachtgevers steeds vaker dat een bedrijf er alles aan doet om een minimale belasting op de aarde te hebben. Ook gaat het steeds vaker om arbeidsomstandigheden. Bedrijven die hun personeel niet goed behandelen, komen regelmatig in opspraak. Het is duidelijk dat de markt vraagt om steeds duurzamere, sociale bedrijven. Het B Corp keurmerk laat helder zien wat bedrijven doen om hun steentje aan een betere wereld bij te dragen. Dat gebeurt op het gebied van transparantie, duurzaamheid en ethiek.

Hoe word je een B Corp?

Een B Corp word je niet zomaar. Doordat je vooral grote bedrijven als Chocolonely, Patagonia en Dopper met zo’n keurmerk ziet, denk je misschien dat kleine bedrijven geen kans hebben. Het tegendeel is waar. Kleine bedrijven kunnen ook prima in aanmerking komen voor een keurmerk. B Lab kijkt namelijk niet naar de grootte van bedrijven, maar naar hun handelen. Een bedrijf als Vertaalbureau Perfect beschikt bijvoorbeeld ook over de status ‘B Corp’. Wat heeft het daarvoor moeten doen? Om een B Corp te worden, moeten bedrijven allereerst een online beoordeling doen. Daarvoor is het belangrijk de benodigde informatie te verzamelen en de B Impact Assessment (BIA) te voltooien. Daarna moeten bedrijven aan de wettelijke vereisten voldoen: sociale en duurzame waarden moeten in de statuten van het bedrijf worden verankerd. Natuurlijk moet daarop actie worden ondernomen. B Lab kan pas de aanvraag beoordelen als er genoeg ondersteunende documentatie wordt aangeleverd. De analisten van de organisatie kunnen dan aan de slag. Wanneer alles is goedgekeurd, teken je de Declaration of Interdepence en kun je een jaarlijkse fee betalen. Vanaf dat moment ben je een B Corp.

Puntentelling met online assessment

De online assessment werkt met een puntenstelsel. Je krijgt punten voor allerhande onderdelen van je bedrijf. Daarvoor moet je best wat informatie aanleveren, zoals informatie over salarissen, handleidingen en productiedetails. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk is het belangrijk dat je in ieder geval 80 van de 200 punten scoort. Wie dit niet haalt, krijgt verbeterpunten te zien. Je kunt de gratis beoordeling dan ook doen wanneer je nog niet het hele proces kunt doorlopen.

Start-ups kunnen ook meedoen. Het is logisch dat deze bedrijven nog niet hoog scoren. Maar ze kunnen wel een ‘Pending B Corp status’ aanvragen. Daarmee kun je laten zien dat je je inzet om naar de status van volwaardige B Corp toe te werken. Het keurmerk kan dan later definitief aangevraagd worden.

Nieuwe maatschappelijke waarden

Wie minimaal 80 punten heeft gescoord, kan de maatschappelijke en duurzame waren in de statuten van het bedrijf vastleggen. Daarmee wordt wettelijk gewaarborgd dat de onderneming en haar bestuurders met hun keuze steeds rekening houden met duurzaamheid, arbeidsrechten, transparantie, klanten en lokale gemeenschap. Is dit het allemaal waard? Volgens de 3600 bedrijven die al B Corp zijn, in ieder geval wel. Met deze status kun je immers gelijkwaardige partners vinden die dezelfde normen en waarden belangrijk vinden. Zo wordt de wereldeconomie eerlijker: ten voordele van mensen, gemeenschappen en de planeet. Een grappig detail: het hoofdkwartier van B Lab staat gewoon in Nederland.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie