VR en AR in het bedrijfsleven binnen handbereik
De wolf is terug in Nederland en dat is groot nieuws voor de Nederlandse natuur. Maar waarom zou je daarop wachten op als je de wereld in VR of AR naar je hand kunt zetten. Dat kan thuis, maar ook op het werk. Want VR en AR zijn niet meer het exclusieve domein van gamers. De vraag is: wat heb je als bedrijf voor spullen nodig om aan VR en AR te doen?
We beginnen met VR. Waar moet je als bedrijf aan denken als je mee wil kijken in de VR-wereld?
Expert op serieus VR-gebied in Nederland is Bart Kok, creative director van Virtual Dutch Men in Twente. Zijn advies is kort en praktisch:
'Is je systeem goedkoper is dan vijfhonderd euro, dan gaat het niet goed werken.' De reden erachter is simpel, de techniek in de computer die voor de VR zorgt kost minimaal 500 euro.
Bart: 'Om het goed te laten werken heb je een goede videokaart nodig in combinatie met een rappe CPU -processor. De VR-fabrikanten ontwikkelen softwarematig trucjes in hun aansturingssoftware om de systeemeisen naar
beneden te krijgen.'
Afgezien daarvan, wat VR-brillen aangaat is Bart te spreken over de Rift van Oculus en de HTC Vive.
VR op je rug
Een andere interessante speler op de markt is HP. Vandaag (23 mei 2018) en gisteren houdt de bekende IT-marktleider in Nedeland een congres in Barcelona waar het tech-journalisten en belangrijkse spelers op de markt op de hoogtste stelt van de laatste ontwikkelingen. En ja, daar hoort in 2018 VR voor het zakenleven bij.
Los daarvan oogste het bedrijf enige tijd geleden bewondering tot buiten de zakenwereld met de HP Z VR Backpack, een VR-oplossing die op je rug past. Met deze oplossing hoef je je niet druk te maken over bestaande pc's, want de pc zit er gewoon bij.
Specs HP Z VR Backpack
De HP Z VR Backpack is een backpack met ingebouwde pc op workstationniveau. De pc heeft een
- Core i7 CPU
- NVIDIA Quadro P5200 GPU met 6 GB aan RAM
De pc bevestig je in een harnas die je vervolgens op je rug draagt. De accu in de PC is hot swappable, dus ben je volledig bevrijd van snoeren.
Het gewicht van de backpack bedraagt ongeveer 4, 6 kg. De pc is geoptimaliseerd voor standaard VR -engines en software van leveranciers als Autodesk en Dassault.
Hiermee is duidelijk dat HP echt op zakeli]k en industrieel gebruik van de backpack mikt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de backpack actief te werken binnen simulaties.
HP heeft ook aan de makers van VR -content gedacht. Zo wordt het systeem geleverd met een dock voorzien van:
- 32GB aan RAM
- de mogelijkheid om twee 4-K-monitoren aan te sluiten
- vier USB 3.0 -poorten
- een mini- DisplayPort
- een audiopoort
- aansluiting voor een HMD
De dock maakt het mogelijk om simulaties te schrijven en deze vervolgens direct uit te testen met de backpack
AR met Windows 10 en Toshiba AR-100 en dynaEdgde DE-100
Hoe interessant het onderwerp ook is, we laten VR even voor wat het is en schakelen op augmented reality (AR). Voor AR is het een ander verhaal dan VR. Daar voldoet Windows 10 al aan met de juiste randvoorwaarden en hardware. Zo heeft Toshiba een slimme werkbril waarop je volwaardige Windows 10 gestuurde informatie op je vizier hebt. We hebben het over de dynaEdge DE-100 mini-pc plus AR-I00-bril.
Het is het eerste lichtgewicht mobiel edge-computingapparaat zo groot als je smartphone. Met de prestaties van een krachtige pc met een Intel-processor van de zesde generatie, inclusief Intel vPro CPU' s. Puur voor zakelijk gebruik.
Omdat de oplossing op Microsoft-software draait, is de mini pc aan je broekriem eenvoudig te integreren in de bestaande IT-huishouding van het bedrijf. Denk aan een:
- heftruckchauffeur
- monteur
- logistiek medewerker
- of arbeidskracht in de zorg
Ze houden met AR de handen vrij en krijgen tegelijkertijd realtime informatie op het vizier via de slimme AR-100-werkbril. Deze is uitgerust is met de nieuwste wifi en bluetooth-technologie. Daarmee wordt verbinding gemaakt met het bedrijfsnetwerk.
AR-Skypen met je collega in New York
Assisted Reality zorgt bijvoorbeeld voor Skype for Business op de slimme werkbril. Zo heeft de fabrieksmedewerker virtueel face-to-face contact met zijn collega's over de hele wereld. Live video streamen en datatransacties komen via de AR-functionaliteit en edge computing-aanpak eenvoudig en snel binnen gezichtsbereik.
Computer niet nodig
Ronald Ravel is country manager Benelux bij Toshiba en schat in dat meer dan 70% van werkend Nederland nog altijd niet structureel uitgerust met een computer voor het werk.
'Simpelweg omdat ze hun handen vrij moeten houden voor de dingen die ze doen. De Assisted Reality-werkbril op je neus met mini-pc aan je broekriem biedt uitkomst voor deze grote groep professionals in een
fabriek, opslagruimte of bijvoorbeeld een medisch centrum,' vertelt Ronald aan WINMAG Pro.
Recent onderzoek van het bedrijf bevestigt wat Ronald vertelt.