Voorstel telecomwetgeving laat providers 'criminele' sites blokkeren

Voorstel telecomwetgeving laat providers 'criminele' sites blokkeren

Redactie WINMAG Pro
Het voorstel voor de nieuwe Europese telecomwetgeving, dat op 11 september door Eurocommissaris Neelie Kroes werd gepresenteerd, heeft wat haken en ogen. De wetgeving geeft internetserviceproviders de mogelijkheid om het internet te blokkeren om 'serieuze misdaad' te voorkomen. Door dat voorstel kunnen providers, Justitie of politie dus zomaar zelf sites blokkeren.

Door de onduidelijke formulering in het voorstel voor de nieuwe Europese telecomwetgeving kunnen internetproviders nu zelf bepalen welke sites ze blokkeren. Officieel mag dit alleen als ze het idee hebben dat de inhoud iets met misdaad te maken heeft. Dat mocht eerst alleen maar als een wet iets verbood, nu kan het zonder tussenkomst van de rechter.

Volgens Janneke Slöetjes van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is de formulering ‘het tegengaan of voorkomen van ernstige misdaad' te breed. 'Het voorstel laat providers de ruimte om bijvoorbeeld een Facebook-only of een YouTube-only abonnement aan te bieden en het internet te vertragen', stelt Bits of Freedom in een persbericht. Bovendien strookt het voorstel met de grondwet, daarin staat namelijk vastgelegd dat neutraliteit niet in gevaar mag komen en dat Nederlanders recht hebben op communicatievrijheid.

Bits of Freedom: 'in strijd met de grondwet'

Ook volgens de Europese burgerrechtenorganisatie EDRI is deze regeling in strijd met de grondwet. Over deze kwestie is al eerder een juridische analyse uitgebracht. Daarin concludeerde de Europese Commissie zelf dat het zelf verwijderen of blokkeren van sites of content door providers in strijd is met grondrechten.

In het voorstel van Kroes wordt onderscheid gemaakt tussen 'internet' en 'gespecialiseerde diensten'. Voor 'gespecialiseerde diensten' mogen voorrangsafspraken gemaakt worden, als de diensten de werking van het internet maar niet substantieel aantasten. Daarnaast mogen providers geen diensten promoten en ze niet aanbieden als vervanging van het internet. Het 'internet' moet volgens het voorstel neutraal worden aangeboden; ze mogen dus op het internet dus geen diensten voorrang geven of vertragen.

De woordvoerder van Kroes liet via Twitter aan Bits of Freedom weten dat het voorstel geen gevolgen heeft voor de Nederlandse netneutraliteitswet. 'Het voorstel kan en moet worden verbeterd zodat netneutraliteit op Europees niveau is gewaarborgd', zegt de burgerrechtenorganisatie. 'We rekenen op het Europees Parlement om het internet vrij en open te houden.'

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie