Veilig mailverkeer in de zorg groeit fors sinds contactbeperkingen door corona
De uitbraak van het coronavirus stelt de zorgsector voor grote uitdagingen. De overheid waarschuwt voor besmetting via fysiek contact, terwijl zorgverlening in de meeste gevallen juist op contact is gebaseerd. Waar mogelijk moet men nu overschakelen op zorg op afstand. Dit moet echter gebeuren op een manier die financieel haalbaar, technisch uitvoerbaar en veilig is. Veilige mailcommunicatie is een van de oplossingen die zorgverleners in rap tempo inzetten.
Een nieuwe trend tijdens de coronacrisis
'Wij zien sinds afgelopen week een flinke stijging in het berichtvolume. Het gaat om honderdduizenden extra berichten', zegt Rick Goud, CEO van ZIVVER. 'De inhoud van deze berichten is voor ons totaal afgeschermd, maar gezien ons hoge marktaandeel in de zorgsector concluderen we dat het gebruik van veilige mail in de zorg flink stijgt. Van klanten horen we dat ze ons platform actief gebruiken bij het uitvoeren van e-consulten. Zorgverleners zetten e-mail sowieso steeds vaker in naast telefoon en video-oplossingen om contact met patiënten/cliënten te onderhouden. Ons platform voor veilige communicatie is daarvoor bij uitstek geschikt. Zorgverleners en instellingen gebruiken beveiligde communicatie overigens ook veel voor onderling contact. Nu een deel van de zorgprofessionals thuiswerkt zal ook dat volume ongetwijfeld flink stijgen.'
Vergoeding van e-consulten door zorgverzekeraars
Het werken met digitale alternatieven voor fysieke afspraken werd tot dusver nog niet voor alle zorgvormen volledig vergoed. Doordat fysiek contact nu moet worden beperkt, groeien de bereidheid en noodzaak om over te stappen naar alternatieven. De NZa heeft de handschoen bijzonder snel opgepakt en breidt nu de mogelijkheid om zorg op afstand te vergoeden flink uit. Zorgverzekeraars worden opgeroepen daaraan mee te werken.
Voor huisartsen is een e-mailconsult gewoon declarabel als normaal of dubbel consult. De NZa meldde vorige week dat zij de declaratiemogelijkheden voor medisch specialisten verruimt. Dat betekent dat digitale consulten declarabel zijn als eerste of herhalingsbezoek aan een polikliniek. Eerder deze week maakte de NZa bekend de declaratiemogelijkheden voor zorg op afstand voor alle zorgverleners te verruimen. De vergoeding van e-consulten is nu dus echt goed geregeld. Praktijken kunnen een deel van hun bedrijfsvoering in ieder geval veilig en financieel verantwoord online voortzetten.
Makkelijk en veilig communiceren en declareren
ZIVVER wil zorgverleners in deze periode graag helpen om snel hun bedrijfsvoering voort te zetten. Instellingen en praktijken die een beroep op het platform willen doen kunnen zich aanmelden en binnen een halfuur aan de slag zijn. Ook bij de configuratie van het product assisteert ZIVVER gebruikers, zodat zij hun tijd kunnen besteden aan wat echt belangrijk is: zorgverlening.
Het starten met, of op grotere schaal inzetten van e-consulten kan gepaard gaan met extra administratieve handelingen. ZIVVER werkt momenteel hard aan diverse oplossingen voor de verschillende medische sectoren om het declaratieproces richting zorgverzekeraars zo goed mogelijk te ondersteunen.