Vanaf nu geen roamingkosten meer in de EU, maar let wel hier op
Eindelijk overal in de EU fatsoenlijk mobiel internet zonder hoge kosten. De flinke roamingkosten zijn gelijk gestreken met lokale tarieven. Tenminste, dat lijkt zo. Dit zijn de valkuilen.
-
Er mogen in sommige gevallen toch kosten in rekening gebracht worden. Dit geldt wanneer een persoon langer dan vier maanden in een ander land verblijft dan waar hij of zij een abonnement heeft afgesloten. Je krijgt een waarschuwingsbericht en hebt dan twee weken om uitleggen over je verdere reisplannen en je telefoon gebruik. Aan de hand van die uitleg wordt bepaald of je een laag tarief houdt of dat de kosten verhoogd worden.
-
Je moet binnen je bundel blijven, dus het aantal belminuten, sms’jes en GB’s mag je niet overschrijden, want daar komen sowieso kosten bij kijken. Die kosten zijn gelukkig geen roamingkosten.
-
Wanneer je een onbeperkte datalimiet hebt, geldt deze niet in het buitenland. Bij de meeste providers heb je een limiet van 50 á 60 euro en daarna krijg je de mogelijkheid om extra GB’s aan te schaffen.
-
Deze regel telt niet voor alle landen in Europa. Landen zoals Zwitserland en Turkije, dus alle landen die niet in de EU zitten, vallen buiten de boot. Het kan net zo goed wel zo zijn dat een aantal van deze landen meetellen, dus kijk vooral goed op de website van je provider. Alle 28 landen die zich in de EU bevinden vallen onder deze nieuwe regeling, inclusief Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Voor die drie landen geldt de regeling iets na 15 juni.
-
Deze regel geldt niet als je vanuit Nederland belt of gebeld wordt. Het tarief wordt dan niet goedkoper en daardoor is het beter om de persoon die jou vanuit Nederland belt, terug te bellen. Tenzij je in België staat, dan val je weer wel onder de nieuwe regeling.
-
Omdat de Brexit nog niet ingaat tot 2019, gelden deze regels ook nog in Engeland, maar vanaf 2019 is dat niet meer zo.
-
De prijs die je betaalt per GB kan invloed hebben op het maximum aantal dat je mag gebruiken. Voor goedkopere abonnementen is de kans klein (maar hij is er wel) dat je niet je hele databundel kunt gebruiken.
-
Met stijgende resoluties op smart devices jaag je er relatief snel enkele GB’s doorheen. De meeste datavreters zijn WhatsApp, Facebook, Instagram en Snapchat. Maar de provider blijft wel verplicht om te je vertellen wanneer je data bijna op is. Wil je bereikbaar blijven, ook online, in het buitenland, zorg dan dat je weet wat de datavreters op jouw smartphone zijn.
- Het kan voorkomen dat providers hun prijzen omhoog krikken om geen ‘verlies’ te maken. Dit wordt vermoed omdat de prijzen van internet, tv en vastbellen wel omhoog gaan, maar of die twee echt iets met elkaar te maken hebben, is niet zeker. Houd vooral je kosten in de gaten of vraag eventueel naar uitleg van je provider.