Van Dale XIV met cd-rom

Redactie WINMAG Pro
Met veel gevoel voor drama is onlangs het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal XIV uitgebracht. Een onderwerp waar WINMAG normaal gesproken geen aandacht zou besteden, ware het niet dat de Van Dale ook op cd-rom is verschenen.

De veertiende editie van de 'dikke' Van Dale komt niet heel toevallig op dit moment uit. Aanleiding is de uitgave van het nieuwe Groene Boekje door de Nederlandse Taalunie, waardoor oude woordenboeken in n klap niet meer accuraat zijn. Daar zal niet iedereen blij mee zijn, maar het levert ons indirect wel het fraai gebonden Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal op. Met cd-rom dus.

Microsoft Word
De elektronische versie van de Van Dale heeft vanzelfsprekend zijn eigen interface om woorden in op te zoeken, maar er is ook een koppeling mogelijk met Microsoft Word (2000 of hoger). Hier kun je voor kiezen tijdens de installatie. Als de koppeling is gemaakt, verschijnt er in Word een nieuwe knoppenbalk, waarmee je geselecteerde woorden in de Van Dale op kunt zoeken. Andersom kun je ook woorden of fragmenten uit de Van Dale in Word-teksten plakken. Wat niet kan is de Van Dale als woordenlijst voor de spellingscontrole gebruiken. Hiervoor komt eind november een apart programma beschikbaar. Overigens kun je de nieuwe spellingscheckbegin novemberook gratis bij Microsoft downloaden.

1864
Een leuk extraatje van de cd-rom is dat niet alleen de allerlaatste maar ook de allereerste Van Dale, uit 1864, er op staat. Tref je in de nieuwe Van Dale een woord aan dat ook in de eerste editie staat, dan wordt dit aangegeven met een koppeling. Direct zoeken in de oude Van Dale kan natuurlijk ook, zowel volgens de nieuwe spelling als de (hele) oude. In de nieuwe spelling typ je bijvoorbeeld lichaam en lichtgelovig, in de oorspronkelijke ligchaam en ligtgeloovig. Het is trouwens wel even zoeken naar ouderwets aandoende woorden. De spelling in 1864 is al opvallend modern.
Het woordenboek uit 1864 is niet het enige waar de cd-rom zich mee onderscheidt van zijn papieren tegenhanger. In het woordenboek worden bij werkwoorden alleen de twee belangrijkste werkwoordstijden gegeven; op de cd-rom vind je lle vervoegingen. Dus eerste, tweede, derde persoon enkel- en meervoud in de onvoltooid tegenwoordige en verleden tijd, het voltooid deelwoord en de beleefdheidsvorm!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie