Wat houdt de VCA checklist in?

Uit welke VCA certificaten kunnen bedrijven kiezen?

Redactie WINMAG Pro

De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers oftewel de VCA is voor veel aannemers en bedrijven met risicovolle functies noodzakelijk. Momenteel behoort de VCA certificatie tot één van de belangrijkste eisen die door opdrachtgevers gesteld worden aan bijvoorbeeld onderaannemers. Wanneer je als bedrijf VCA gecertificeerd bent, dan laat je zien dat je de veiligheid en de gezondheid van je medewerkers serieus neemt, alsmede de milieumaatregelen op de werkplaats. Maar als bedrijf is niet ieder soort VCA certificaat geschikt. Kies daarom het juiste VCA certificaat.

Wat houdt de VCA checklist in?

Als bedrijf behaal je een VCA certificaat als je aan alle punten van de checklist voldoet. Een voordeel hiervan, is dat je dan tevens aan de meeste vereisten van de Arbowetgeving voldoet. De Arbowet is voor ieder bedrijf immers een wettelijke verplichting. Je hebt meer kans om opdrachten binnen te halen, want veel opdrachtgevers eisen van hun onderaannemers een VCA certificering. Een van de belangrijkste punten van de checklist, is dat iedere werknemer in het bezit moet zijn van een VCA certificaat. Om dit te bereiken, biedt je je medewerkers een opleiding hiervoor aan. Zo biedt je hen de kans om een certificaat te behalen. Bekijk de cursus, zodat je weet wat er van je medewerkers gevraagd wordt.

Welk certificaat?

Niet ieder VCA certificaat hoeft geschikt te zijn voor jouw onderneming. Daarom zijn er een drietal VCA certificeringen. Zo pas je altijd een checklist toe die geschikt is voor jouw bedrijf.

VCA*

VCA * oftewel met één ster, is een checklist die specifiek bedoeld is voor onderaannemers. Kies je ervoor om geen hoofdaannemer te zijn en je bedrijf heeft niet meer dan 35 FTE in dienst? Dan is de VCA* checklist het meest geschikt voor jouw situatie. Met de VCA* laat je aan je opdrachtgevers zien dat jij de veiligheid, gezondheid en het milieu hoog in het vaandel hebt. Ook in aanbestedingsopdrachten van de overheid wordt meestal minimaal VCA* gevraagd.

VCA**

De VCA met twee sterren gaat een stapje verder en is meestal van toepassing op grotere bedrijven. Bij VCA** gaat het om veiligheidseisen die door de gehele organisatie moeten worden gedragen en niet specifiek voor een bepaalde werkplek. Ook eventuele aanpassingen aan de structuur van de organisatie komen bij VCA** aan de orde. Om uiteindelijk het certificaat te behalen, wordt er een audit uitgevoerd en dit wordt jaarlijks herhaald.

VCA Petrochemie

Zoals de benaming al aangeeft, is VCA Petrochemie speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemie. Dit is een zeer risicovolle branche waar doorgaans nog striktere eisen van toepassing zijn. Wanneer je in deze branche actief bent, dan is een VCA P absoluut aan te raden en breng je je medewerkers veel kennis bij op het gebied van veilig en gezond werken.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie