Tips voor het MKB om duurzaam te ondernemen (deel 1)
Het lijkt misschien alsof je als kleine MKB-organisatie nauwelijks impact op een duurzame toekomst voor de wereld kunt hebben, maar schijn bedriegt. Iedereen, van de grootste multinational tot de kleinste startup, kan én moet deel uitmaken van de oplossing. Is het niet uit altruïstische overwegingen, dan wel uit zakelijke belangen. Maar waar begin je? En is duurzaam ondernemen niet ook duurder ondernemen? Epson verzamelde voor deze driedelige serie tips, waarmee je direct aan de slag kunt en ook nog geld kunt besparen.
Ook al heb je misschien een groen hart en het beste met de wereld voor, als je ondernemer bent, staan er ook andere belangen op het spel. Commerciële belangen. Waar grote, internationale ondernemingen de financiële middelen en de slagkracht hebben om hele productieprocessen opnieuw in te richten, groene logistiek af te dwingen en ethische eisen te stellen aan hun partners, is de kleinere ondernemer veel meer overgeleverd aan de waan van de dag en is zijn grootste zorg dat er brood op de plank komt.
Toch is het belangrijk dat kleine bedrijven zich bewust zijn van het ethische aspect van ondernemen. Niet alleen omdat zij een relevante bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld, maar ook omdat partners, klanten en opdrachtgevers steeds vaker zullen verwachten dat zij een aantoonbaar CSR-beleid kunnen overleggen.
Kies je duurzaamheidsdoelen
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen, die zijn opgesteld door de Verenigde Naties, vormen een mooi vertrekpunt voor organisaties om hun eigen beleid te bepalen. Op welke doelstellingen kan je daadwerkelijk invloed hebben? Epson kozen we bijvoorbeeld voor ‘Climate Action’ als een van de dertien doelstellingen die wij onderschrijven, omdat CO2-reductie een van onze strategische prioriteiten is. Onze printers gebruiken tot 96 procent minder energie en onze productieprocessen en logistieke processen zijn van begin tot eind zo duurzaam mogelijk. Kies de doelstellingen die op een natuurlijke manier bij je organisatie passen en ga vervolgens nadenken over hoe je ze vorm kunt geven en uit kunt dragen.
Pak je eigen verbruik aan
Een betere wereld begint bij jezelf. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar neem het inkoopbeleid voor kantoorartikelen van je organisatie eens onder de loep. Besef goed dat ook kleine stappen je dichterbij het eindresultaat brengen. Denk bijvoorbeeld aan al het plastic wat je eenmalig gebruikt, zoals koffiebekertjes, roerstokjes, tasjes, rietjes en verpakkingen. Bij Epson hebben we ons tot doel gesteld om alle soorten plastic voor eenmalig gebruik voor april 2019 volledig uitgebannen te hebben. Het is misschien een kleine verbetering als je het vergelijkt met de opbrengsten van onze groene productieprocessen, maar een verbetering desalniettemin.
Bespaar energie
Hoe minder energie je gebruikt, hoe lager je CO2-footprint. Veel elektronische apparatuur kan worden ingesteld op een eco-stand, zoals projectoren en beeldschermen. Computers en laptops kunnen na verloop van tijd automatisch in slaapstand gaan. Zakelijke inkjetprinters gebruiken veel minder energie dan vergelijkbare laserprinters. Ledverlichting is zuiniger dan TL- of halogeenverlichting. Het zijn allemaal voor de hand liggende opties, maar toch vergeten veel bedrijven om er ook echt gebruik van te maken. Doe je dit wel, dan zal de energierekening flink lager uitvallen en bespaar je veel op je energiekosten. Zorg er bovendien voor dat de energie die je gebruikt op een duurzame manier is opgewekt. Dat is in de praktijk bijna altijd even duur als energie uit niet-duurzame bronnen.