Steeds meer malafide webwinkels gesloten
Er worden steeds meer webwinkels gesloten in verband met oplichterij. Minister Opstelten schreef eerder al een brief aan de Tweede Kamer over de webwinkels.
In de brief zegt minister Opstelten dat er dit jaar al 125 webwinkels zijn gesloten, nadat het Landelijk Meldpunt Internetoplichting klachten ontving van gedupeerde klanten. Inmiddels zijn er 160 webwinkels gesloten, vertelt het Meldpunt aan NU.nl. Vorig jaar waren dit er 77, wat betekent dat er ruim 48 procent meer webshops gesloten zijn.
Malafide webshops
'Wij merken dat het aantal valse webshops toeneemt', aldus Doloris Booij, woordvoerder van het Meldpunt. 'Er wordt ingespeeld op producten die net op de markt komen, of op producten die beperkt beschikbaar zijn.' Het gaat in malafide webwinkels met name om elektronica. Deze producten worden net iets goedkoper aangeboden dan in echte webshops en klanten worden gevraagd om rechtstreeks geld over te maken op een rekeningnummer. Volgens Booij wordt ook Ideal soms misbruikt.
Fraude
In de eerste helft van 2014 winkelden ruim 11,7 miljoen Nederlanders online. Bij elkaar werd er 6,58 miljard euro uitgegeven. Als er meldingen van fraude binnenkomen bij de politie stuurt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting daar een bericht over naar de betreffende bank. Deze kan dan bijvoorbeeld de rekening blokkeren.