Review: Philips UltraWide 21:9 - werken in bioscoopverhouding
In de zomer van 2012 kondigde Philips, net als LG overigens, voor het eerst een computerbeeldscherm aan met een 21:9-verhouding. Dit is hetzelfde beeldformaat als een bioscoopscherm en dat mag voor een computermonitor best een opvallende keuze genoemd worden. In de hoogte heb je dezelfde resolutie als een 1080p-scherm, terwijl de horizontale resolutie met 2560 pixels gelijk is aan die van de nieuwste 27-inchmonitoren. De Eindhovenaren brengen twee schermen uit met dit brede paneel, een voor thuisgebruik en een kantoorexemplaar met uitgebreidere verstellingen in hoogte, inkijkhoek. Het scherm is zelfs negentig graden te kantelen, wat een bizarre aanblik geeft.
Dat laatste exemplaar siert ons eigen bureau. Hoewel we in eerste instantie wat sceptisch waren over het vreemde beeldformaat, blijkt na intensief gebruik het formaat helemaal niet zo vreemd op de werkvloer. Zo kun je door de hoge horizontale resolutie je scherm eenvoudig in tweeën delen. De ene helft van het scherm voor een tekstverwerker of mailprogramma, aan de andere kant een browser. Bijna elk programma is nog prima te gebruiken bij een horizontale resolutie van 1280 pixels en daarmee heb je met de UltraWide 21:9 dus eigenlijk twee schermen op je bureau staan. Voordeel is dat je geen videokaart nodig hebt om twee schermen te kunnen aansluiten en dat de flexwerkers onder ons direct hun laptop aan het scherm kunnen hangen. Natuurlijk heb je altijd baas boven baas, de laatste tijd zien we steeds meer 27-inchmonitoren met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, waardoor je ook verticaal nog wat meer werkruimte hebt. Die monitoren zijn echter nog iets duurder, daarnaast zijn ze ook nog wat groter en vooral hoger. Je verdwijnt dan wel heel erg achter je scherm, ongezellig!
Design
Daar waar kantoormonitoren meestal minder inspirerend vormgegeven zijn dan hun broertjes voor thuisgebruik, is dit bij de UltraWide juist tegenovergesteld. Het scherm heeft een fraaie dunne rand, een nette en uitgebreid verstelbare voet en een aluminium strip aan de onderzijde. De knopjes voor het display-menu zitten aan de onderzijde, met tekst aan de voorkant. Helaas zijn de knopjes wat klein en zitten ze wat ver naar achter. Het overkwam ons meermalen dat je daardoor het verkeerde knopje indrukt. Verder is het menu overzichtelijk en kun je de monitor uitgebreid instellen. Het scherm zelf is mat afgewerkt, waardoor je weinig last hebt van reflecties. Als extraatje heeft Philips een setje speakers in het display gemonteerd die voor het afspelen van muziek wel wat te wensen overlaten: het geluid is blikkerig en ontbeert elke vorm van bas. Aan de achterkant een heel arsenaal aan aansluitingen. We sommen op: twee keer hdmi, displayport in en uit, dvi en vier usb 3.0-poorten.
Prestaties
Philips gebruikt een ips-paneel voor de UltraWide 21:9 dat garant staat voor prima prestaties. Als je werkzaam bent in de grafische industrie, dan is de weergave van 80 procent AdobeRGB wat magertjes, maar de 100 procent weergave van sRGB is voor alle andere toepassingen uitstekend. Wie denkt dat de uniformiteit van de helderheid in het geding komt door het langgerekte formaat van de Philips wordt positief verrast. We meten een maximale afwijking van slechts vijf procent, een verschil dat in de praktijk niet te zien is. Wel blijkt uit onze metingen dat de uniformiteit van de kleuren aan de onderkant van het scherm minder is dan aan de bovenkant. De afwijking blijft overigens wel ruim binnen de marge van wat acceptabel is. Uitstekend is het contrast, met een gemeten waarde van 1:500 tot 1:570 (afhankelijk van de helderheid).