Opslag in 2016: Verdeel je data door middel van een hybride-oplossing

Redactie WINMAG Pro
Hoewel de cloud de laatste jaren het magische woord leek te zijn op onder meer opslaggebied, blijkt deze vorm van opslag niet zo ideaal als deze eerst leek dankzij breaches en het uit handen geven van controle over jouw data. Natuurlijk, een on-premiseoplossing is vaak duurder en onhandiger aangezien dit kostbare ruimte vraagt, maar het eigen beheer biedt ook voordelen.

Opslag in de cloud

Cloud providers tekenen een rooskleurig beeld van hun opslagdiensten: bijna-oneindige opslag voor de laagste prijzen. De 'race to zero', zoals het wel genoemd wordt, want aan competitie op cloudopslag-gebied geen gebrek en iedereen wil klanten aan zich binden. Dat dergelijke beloftes vooraf leuk klinken, maar niet reppen over de nadelen, is logisch. Toch zijn er nadelen.

Jouw data

De data die je opslaat bij een cloud provider is jouw data, daar ben je van overtuigd. Maar hoe weet je zo zeker dat er ook zo mee omgegaan wordt? Immers, jij hebt geen idee wat er in het datacenter gebeurt waar jouw data is opgeslagen, toch? Het is een ietwat overdreven beeld dat geschetst wordt door doemdenkers en cloud-critici. Wat zij vaak niet beseffen is dat we met cloud-technieken, of het nu om opslag gaat of virtualisatie, om moeten leren gaan, we maken er stiekem al meer dan een decennia gebruik van zonder dat we het ooit een naam gaven.

Omgaan met de cloud

Hoe je om moet gaan met de cloud lijkt logisch: we gebruiken de voordelen en de applicaties die deze service ons bieden en passen ons aan waar nodig. Dat betekent dus reactief problemen oplossen wanneer we deze tegenkomen. Dit is wellicht waar het probleem zit, want het kwaad is dan al geschied, of dit nu een breach is of een andersoortige compromis van de veiligheid van jouw data. Het oplossen van het probleem lijkt alleen de start van een lange of soms korte zit naar het volgende probleem.

Een stap terug en twee stappen vooruit

Dit is exact waarom hybride-oplossingen om de hoek komen kijken. Met een hybrideoplossing verdeel je jouw data zodanig over plekken waar je directe controle uitoefent over je data waarvoor dat nodig is, en plekken waarbij opslag zwaarder weegt dan controle over je data. Dit lijkt wellicht een sneer naar cloud providers, alsof zij niet in staat zouden zijn om jou de nodige controle te geven of de veiligheid voor data te garanderen, maar dat is het punt niet. Het gaat hier om de verantwoordelijkheid die jouw organisatie moet nemen voor haar data en daarom direct de eigen regie moet voeren over haar data. Dit lijkt alsof we terug gaan in de tijd: een on-premise oplossing lijkt een stap terug. Net nu we plaatselijke opslag vaarwel hebben gezegd en gezegend zijn met de voordelen van de cloud, komen we weer 'full circle'. Maar in plaats van een stap achteruit, wat het feitelijk is, is de verdeling van data eigenlijk een verdeel- en heers--strategie, waarbij je jouw data weg houdt uit verkeerde handen en je dus twee stappen vooruitgaat.

Niet ideaal

Het lijkt een oplossing geboren in nood en dat is het dan ook. Het is geen ideale situatie, maar het is in ieder geval de beste situatie om data veilig te stellen. Of 2016 daadwerkelijk het jaar van massale adoptie van bovenstaande hybride-oplossingen wordt, blijft de vraag. Dat we echter verstandiger om moeten gaan met data blijft een feit gezien de Meldplicht Datalekken die in 2016 van start gaat. Organisaties zouden nu al bezig moeten zijn met een voor hun goede oplossing. Wellicht dat een hybride tussen cloud en on-premise organisaties mogelijkheden biedt hun data veilig te stellen. Wel weten we één ding: het dwingt ze in ieder geval na te denken over hun data en dat kán simpelweg niet verkeerd zijn.

Wil je weten welke opslag-oplossingen volgens ons het beste zijn? Onze selectie vind je hier.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie