“Lagere rente geeft het MKB tijdelijk lucht voor investeringen”
De renteverlagingen door de Europese Centrale Bank sijpelen door naar het bedrijfsleven. Ondernemers konden de afgelopen maanden goedkoper lenen bij financieringsplatform NLInvesteert. Directeur Dirkjan Takke waarschuwt echter dat de inflatie en daarmee de rente opnieuw kunnen stijgen. “De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. Dat blijft een inflatietrigger, net als de hoge grondstofprijzen. Ook de importtarieven van Trump zullen indirect impact hebben op de Nederlandse inflatie en groei.”
Financieringsplatform NLInvesteert: Trump, arbeidsmarktkrapte en hoge grondstofprijzen reden voor nieuwe inflatiezorgen
Over de laatste zes maanden ziet Takke significant lagere rentes in de kredietmarkt. Dat is goed nieuws voor het MKB; de lagere rentelasten geven meer lucht. “Voor vastgoedbedrijven met aflopende leningen betekent de lage rente helemaal een opluchting”, vertelt Takke.
Takke: “Het kan echter goed zijn dat de opluchting snel omslaat in nieuwe zorgen. Er zitten in onze economie triggers voor een nieuwe inflatiegolf. Die vallen nu samen met de door Trump aangekondigde verhoging van importtarieven. Economen, zoals recentelijk nog de hoofdeconoom van de Rabobank, stellen dat deze ook in Nederland de inflatie zullen opstuwen.”
Op dit moment kunnen ondernemers nog relatief goedkoop financieren. Takke: “In zes maanden tijd is de gemiddelde rente op de financieringen die wij voor ondernemers organiseren, met bijna een procent gedaald. Dat is een meevaller voor het MKB. Financiering wordt goedkoper, we verwachten dat we dat ook gaan merken aan onze kredietvolumes in de nabije toekomst.”
Hou rekening met nieuwe onzekerheid
In 2023 signaleerde Takke nog dat bedrijven steeds vaker in betalingsproblemen verzeilden. Oplopende (rente)lasten, belastingschulden die terugbetaald moesten worden en problemen in de waardeketen, vormden toen een enorme uitdaging voor veel ondernemers. Met name de vastgoedsector zat in zwaar weer.
Takke: “Ik vermoed daarom dat met name nu vastgoedondernemers opgelucht ademhalen. De lagere rente is voor veel ondernemers goed nieuws. Het is echter een reëel scenario dat de economie straks weer stagneert. We zitten in een onrustige en instabiele tijd. Hou daarmee rekening bij het aangaan van nieuwe verplichtingen.”
Takke raadt tegelijkertijd aan om noodzakelijke investeringen niet uit te stellen. De rentedaling kan van betrekkelijk korte duur zijn.
Resultaten NLInvesteert
De lagere rente zal ook doorwerken in het rendement op nieuwe investeringsprojecten, erkent Takke. “Dat geldt in de breedte van de markt voor alle vastrentende investeringen. Onze fondsen zijn echter een welkome aanvulling of een alternatief voor de spaarrekening, deposito’s en beurs. Ons rendement ligt niet alleen relatief hoog, maar is ook stabiel en voorspelbaar.”
De resultaten van NLInvesteert over het derde kwartaal liggen in lijn met de eerdere kwartalen. Het nettorendement van beleggers kwam uit op 8,2%.
Het defaultcijfer blijft laag met 0,76%. Takke: “NLInvesteert kent een strenge screening van bedrijven. Daardoor hebben we ook tijdens de afgelopen magere economische periode weinig wanbetalingen in onze kredietportefeuilles meegemaakt.”
"Als ondernemers in de problemen komen, doet NLInvesteert ook al het mogelijke om ze weer in beter vaarwater te krijgen", geeft Takke als een van de redenen van het lage aantal wanbetalingen. “We gunnen ondernemers die in problemen verkeren de tijd, geven adviezen en schuiven bij de ondernemer aan tafel om te kijken naar mogelijke oplossingen.”
In het derde kwartaal bemiddelde NLInvesteert voor 60 miljoen aan hybride financiering, waarvan 44 miljoen afkomstig was van de investeerders via het platform en de leningenfondsen. Bij hybride financiering wordt doorgaans het grootste deel van de leningen door private investeerders gefinancierd en de rest door banken of andere kredietverstrekkers.
NLInvesteert heeft sinds de oprichting in 2015 een 1,1 miljard euro aan MKB-financiering georganiseerd, van werkkapitaal tot financiering van investeringen, overnames en vastgoed. Van dit bedrag kwam ruim 60% van de private investeerders op Nederlands’ grootste investeerdersplatform.
Voor meer details zie portefeuilledetails.