Effectief firewallbeheer in een overbelast cybersecuritylandschap

Redactie WINMAG Pro

De voortdurende dreiging van cybercriminelen legt enorme druk op IT-afdelingen. Het is dan ook niet verrassend dat 43 procent van de Chief Information Security Officers (CISO), die verantwoordelijk zijn voor de informatiebeveiliging van een bedrijf, werkgerelateerde stress ervaren. Zeker als je bedenkt dat een inbreuk bedrijven per keer gemiddeld bijna 4.5 miljoen euro kost. Het tekort aan personeel in de branche en de opkomende AI-technologieën die geavanceerdere aanvallen mogelijk maken, dragen ook zeker bij aan deze zorgen.

Door: Mark de Haan, Senior Vice President Central Europe bij GTT

Onderzoek laat dan ook een flink verloop zien in de cybersecuritybranche. Tegen 2025 zal bijna de helft van de mensen werkzaam in de sector van baan veranderen, terwijl 25 procent de branche zelfs volledig wil verlaten.  Het is dus hoog tijd om de druk op securityteams te verlichten.

Duizenden eindpunten moeten beschermd worden

In een wereld waarin bijna alles in de cloud gebeurt, wordt het voor organisaties steeds lastiger om cyberdreigingen buiten de deur te houden. Organisaties hebben hierdoor namelijk vaak honderden tot duizenden eindpunten die allemaal beveiligd moeten worden door een firewall en een team. 

Firewalls zijn beveiligingsapparaten of softwareprogramma’s die worden gebruikt om het verkeer tussen een intern netwerk en externe netwerken te controleren en te beheren. Zo voorkomen ze ongeautoriseerde toegang en beschermen ze het interne netwerk. Als een firewall niet 100 procent waterdicht is, kan dit een potentieel toegangspunt worden voor cybercriminelen om het netwerk van organisaties binnen te dringen en schade aan te richten.

Verkeerd geconfigureerde of niet-gepatchte firewalls vormen een groot beveiligingsrisico en kunnen grote schade op zowel financieel gebied als de reputatie van bedrijven veroorzaken. Zo zou er maar per ongeluk persoonlijke informatie van patiënten lekken of belangrijke financiële gegevens openbaar gemaakt worden. 

Firewalls succesvol beheren kost tijd

De combinatie van het aantal firewalls dat moet worden geïmplementeerd in netwerken, de complexiteit van moderne dreigingen en de dagelijkse uitdagingen waar IT-en securityteams mee te maken krijgen, maken het bijna onmogelijk om een succesvol firewallbeheer te handhaven, inclusief het patchen van kwetsbare hardware. Het uitvoeren van patches en updates op zichzelf zou al een fulltimebaan kunnen zijn. Vaak ontbreekt het teams aan de mogelijkheid om nieuwe versies van software of beveiligingsfuncties te testen voordat ze worden toegepast, wat uiteindelijk resulteert in kostbare systeemdowntime. 

Dit komt mede door beperkte tijd, budget en personeel. Nieuwe software en beveiligingsfuncties kunnen mogelijk voor conflicten zorgen met bestaande systemen, wat leidt tot compatibiliteitsproblemen. Het testen daarvan is tijdrovend en vereist een grondige analyse van de impact op het hele netwerk. Tijd die er niet altijd is.

Effectief monitoren en beheren van firewalls

In dergelijke scenario's is het installeren van de meest actuele firewalloplossingen en het regelmatig uitvoeren van tests om kwetsbaarheden op te sporen de beste verdediging. Dit is een krachtig preventiemechanisme tegen allerlei soorten inbreuken voor de bescherming van gegevens. Maar er zijn ook andere factoren die bijdragen aan een effectieve bescherming van je bedrijfsnetwerk. Hier zijn enkele tips om firewalls effectief te monitoren en te beheren voor een optimale beveiliging:

  1. Implementeer een gelaagde beveiligingsaanpak: gebruik niet alleen firewalls, maar combineer ze met andere beveiligingsmaatregelen zoals inbraakdetectiesystemen (IDS) en inbraakpreventiesystemen (IPS), antivirussoftware, en SIEM (een oplossing die helpt bedreigingen te detecteren, analyseren en erop te reageren) om een gelaagde verdediging tegen bedreigingen op te bouwen.
  2. Regelmatige audits en updates: voer audits uit op de firewallconfiguraties om ervoor te zorgen dat ze up-to-date zijn. Zorg ervoor dat alle patches en updates regelmatig worden geïnstalleerd om bekende kwetsbaarheden aan te pakken. Het kan hierbij handig zijn om samen te werken met een Managed Service Provider (MSP) die gespecialiseerde ondersteuning kan bieden aan IT-teams bij het uitvoeren van deze audits en updates.
  3. Monitoring van netwerkverkeer: implementeer monitoringstools voor netwerkverkeer om verdachte activiteiten te detecteren, zoals pogingen tot ongeautoriseerde toegang, datadiefstal of malware. 
  4. Whitelisting en blacklisting: gebruik whitelisting om alleen bekende, geautoriseerde bronnen en gebruikers toe te staan op het netwerk. Dit beperkt de toegang tot alleen diegene die zijn gevalideerd en vertrouwd. Gebruik blacklisting om bekende kwaadaardige bronnen, zoals IP-adressen of domeinen, automatisch te blokkeren. 
  5. Training en bewustwording: zorg ervoor dat IT- en securityteams worden getraind en op de hoogte blijven van de nieuwste bedreigingen en best practices voor firewallbeheer. Daarnaast is het creëren van bewustwording onder alle medewerkers essentieel om menselijke fouten te minimaliseren, zoals het klikken op kwaadaardige links of het delen van vertrouwelijke informatie.
  6. Stel noodprocedures in: ontwikkel noodprocedures voor het geval de firewall wordt doorbroken. Dit kan het snel reageren op incidenten vergemakkelijken en de impact van een beveiligingsincident minimaliseren.

Door het implementeren van deze strategieën kunnen IT-teams zich effectief verdedigen tegen externe bedreigingen, waardoor ze de focus kunnen verleggen naar bredere IT-optimalisaties, in plaats van zich uitsluitend te richten op het onderhouden van firewalls. Vooral in een tijd waarin technologische uitdagingen steeds complexer worden en de druk op IT-teams toeneemt, is het cruciaal om vooruit te kijken naar oplossingen die niet alleen zorgen voor meer efficiëntie, maar ook de veerkracht van organisaties versterken.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie