Scoren cybercriminelen de meeste doelpunten tijdens voetbaltoernooien? Hoe het EK online fraude beïnvloedt.

Redactie WINMAG Pro

Zaterdag kijken we vanaf het puntje van onze stoel en met ingehouden adem naar de wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Turkije; we hebben de kwartfinales van de Europese kampioenschappen bereikt.

Maar voetbalkampioenschappen en andere grote sportevenementen houden niet alleen ons bezig. Al jarenlang zien we een verband tussen eindtoernooien en fraude en cyberaanvallen. Op basis van data van BioCatch, wereldleider in digitale fraudedetectie en financiële misdaadpreventie, analyseert Country Manager Benelux Rob Vink hoe eindtoernooien zich verhouden tot online bankactiviteit en fraude.

WK 2018 en WK 2022

Tijdens het WK 2018, de wereldkampioenschappen in Rusland, zagen we het aantal cyberaanvallen significant verminderen bij landen met een enorme achterban.

  • Mexico telde bijvoorbeeld een vermindering van 87% aan cyberaanvallen;
  • Brazilië ervoer 21% minder cybergevallen;
  • Over het algemeen laat data van BioCatch zien dat er tijdens wedstrijden minder bankverkeer in beide landen was, waarbij respectievelijk 12% en 31% minder mensen online bankzaken regelden.

Een soortgelijke trend zagen we bij het WK 2022 in Qatar. Zowel Argentinië als Brazilië ervoeren minder online bankactiviteit in beide landen. Sterker nog, er was een flinke vermindering in online bankieren tíjdens wedstrijden van Argentinië en Brazilië, en een kleine verlaging voor en na een wedstrijd.

De veranderingen in online bankieren zie je vooral naarmate voetbalteams winnen en verder komen in het toernooi, of juist als ze verslagen worden.

Een goed voorbeeld is de kwartfinale van Brazilië die het land verloor. In tegenstelling tot wedstrijden in de groepsfase, waar we een daling zien voor, tijdens en na de wedstrijd, hervatte de normale bankactiviteit nadat Brazilië werd verslagen tijdens de kwartfinale. Oftewel: er is geen feest te vieren, dus gaan fans over tot de orde van de dag.

Dit in tegenstelling tot Argentinië die het tot de finale schopte tijdens het WK 2022. Op de dag van de finale daalde in Argentinië het aantal fraudegevallen met 93% ten opzichte van het daggemiddelde van de voorgaande week. Interessante kanttekening: 95% van alle fraudegevallen die bij Argentijnse banken gemeten is, was ook afkomstig uit Argentinië. Ook cybercriminelen steunen hun nationale team op de dag van de finale.

EK 2020

Hoe zit het dan bij Europese kampioenschappen? Ook hier zie je soortgelijke cijfers. In de kwartfinalewedstrijd van Spanje tegen Kroatië – een wedstrijd die 60% van de kijkcijfers in Spanje trok – zien we een daling van 15% in online bankactiviteit. De wedstrijddag (oranje lijn in de grafiek) is bijna identiek aan diezelfde dag een week later (gele lijn in de grafiek), tot het moment dat de wedstrijd begint: dan zet de daling in.

In de halve finale die Engeland tegen Denemarken speelde zien we dezelfde trend. De online bankactiviteit is op de wedstrijddag vergelijkbaar met die van de week erna. Maar als de wedstrijd begint, zien we dat de bankactiviteit met 25% daalt. De daling van online bankieren zet meer dan een uur voor de aftrap in.

Tijdens de finale zien we zelfs verschillen tot 53%. Hierbij vallen twee gebeurtenissen op:

  • Zodra de verlenging begint, neemt online bankieren toe;
  • Zodra de wedstrijd voorbij is, is er een stijging van bijna 56% aan online bankactiviteit vergeleken met het laagst gemeten punt in de grafiek tijdens de wedstrijd.

De laatste situatie is gemakkelijk te verklaren doordat mensen hun normale gedrag hervatten. De eerste gebeurtenis is merkwaardiger. Een mogelijke verklaring: gezien de toestroom van gokken en toto’s rond voetbalwedstrijden, kan het zijn dat mensen geld uitbetalen of nieuwe weddenschappen plaatsen op de uitslag waarvoor online bankieren nodig is.

Gedurende de maand waarin het EK 2020 werd gehouden, rapporteerden klanten van BioCatch in het Verenigd Koninkrijk duizenden fraude- en oplichtingpogingen. Niet alleen is er minder fraude op wedstrijddagen, ook het aantal oplichtingen daalt. Zo is er op wedstrijddagen onder meer een daling van 15% in voice phishing, oftewel oplichting via de telefoon.

De fraudesessies duurden ook minder lang. Terwijl de helft van alle gerapporteerde fraude en oplichting meer dan twintig minuten duurde in de maand dat het toernooi plaatsvond, was slechts 35% van de gerapporteerde fraudesessies zo lang op de dag van de finale.

Ook nam de meerderheid van de fraudesessies (56%) tussen de twee en tien minuten aan tijd in beslag op de dag van de finale. Omdat fraudesessies minder lang duurden dan normaal, kan je de conclusie trekken dat cybercriminelen gehaast zijn. Aangezien de overgrote meerderheid van de gerapporteerde fraudegevallen plaatsvond vanuit het Verenigd Koninkrijk, lijkt het erop dat cybercriminelen ook voetbalfans zijn. Net als iedereen handelen ze graag hun zaken af zodat ze hun aandacht aan de wedstrijd kunnen besteden.

Grote score

Grote sportevenementen hebben een enorme invloed op de samenleving, zelfs tot het punt dat ze online bankieren en fraude beïnvloeden. Ben je hier bewust van, zeker nu het EK nog volop bezig is en zolang Oranje nog in de wedstrijd zit. Cybercriminelen kunnen tenslotte nóg gehaaster zijn en de druk opvoeren in hun poging goed te scoren.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie