Libelle constateert verandering in Uitvaartmuziek top 10
Weekblad Libelle publiceerde begin 2022 een nieuwe Uitvaart top 10, muziek die het meest werd gedraaid tijdens begrafenissen en crematies. Daarin deed men een opvallende constatering: er kwam nog meer Nederlandstalige muziek bij, klassiekers als My Way en Waarheen, waarvoor verdwenen en Marco Borsato is uit de gratie om andere redenen.
Uitvaartmuziek, voor iedereen anders
Vanzelfsprekend is uitvaartmuziek een persoonlijke aangelegenheid. In Nederland wordt regelmatig de laatste eer bewezen met invloeden vanuit andere culturen. Een uitvaart voor hindoestanen ziet er weer totaal anders uit dan een Chinese uitvaart. Hier zal de eventuele top 10 van muziek andere nummers bevatten. De lijst van Libelle laat dat niet zien. Daar staat het Ave Maria nog steeds op één.
Invloed van radio en tv
Men zou zeggen dat radio en tv niet zo veel invloed hebben op de consument, en dus de keuze voor uitvaartmuziek, omdat iedereen zijn eigen favorieten kiest via de streamingdiensten. Maar op de een of andere manier blijven zogenaamde oude media bepalend. Sanne Hans zong in Beste Zangers 2020 het nummer Door de wind van Stef Bos, een artiest die met Papa overigens ook veel gedraaid werd tijdens uitvaartdiensten. De zangeres, ook bekend als Miss Montreal, staat in de huidige lijst op nummer vier.
Vaste waarden
De Engelstalige uitvoering die Andrea Bocelli met Sarah Brightman van Con Te Partirò opnam - Time to say goodbye - is een vaste waarde vanwege de meeslepende melodie en toepasselijke titel. We'll meet again van Vera Lynn, een nummer van voor de Tweede Wereldoorlog, is zelfs gestegen van plek 25 naar 7.
Nederlands product
Kennelijk zoeken veel mensen de uitvaartmuziek vooralsnog dichtbij huis: Claudia de Breijs Mag ik dan bij jou is sinds het verschijnen niet meer uit de top 10 weg te slaan en heeft gezelschap gekregen van Danny Vera's Rollercoaster. Waar het nummer van De Breij nogal eens smaakdiscussies oproept, moet de eerste criticaster die iets lelijks durft te zeggen over de ballad van Danny Vera met een lampje gezocht worden. Op nummer negen ziet het weekblad Zwevend naar ‘t geluk van volkszanger Jannes staan. De andere hoogste plekken zijn voor André Rieu, Frans Bauer en een Nederlandse vertaling van Et Les Oiseaux Chantaient van Sweet People. Marco Borsato is met Afscheid nemen bestaat niet niet meer terug te vinden in de lijst, vermoedelijk om de welbekende redenen.
Associatie
A whiter shade of pale van Procol Harum staat er niet tussen, maar steeg wel in de Top 2000 à Go-Go omdat de ballad uit 1967 werd gedraaid bij het afscheid van Peter R. de Vries. Zo is er meer muziek die mensen zullen blijven associëren met bepaalde gebeurtenissen, al dan niet zo bedoeld door de artiest. Protestnummers van Bob Dylan worden met de oorlog in Vietnam in verband gebracht, alsmede veel soulmuziek uit die tijd (denk aan de Tour of Duty-verzamelalbums). En nummers als New York, New York van Ryan Adams en Overcome van Live zijn onlosmakelijk verbonden met 9/11.