De 4 beste aankooptips voor kabels
Kabels worden vandaag de dag voor verschillende doeleinden gebruikt. Als je een nieuwe televisie hebt, heb je bijvoorbeeld een HDMI-kabel nodig om deze te verbinden met jouw tv-ontvanger. Ben je op zoek naar een kabel? Dan richt jij je waarschijnlijk tot het internet. Je ontdekt al snel dat hier een groot aantal kabels aangeboden worden. Veel mensen kiezen lukraak een kabel uit, maar dit is niet verstandig. De kans bestaat namelijk dat je de verkeerde kabel koopt. Daarbij komt dat je mogelijk een kabel van slechte kwaliteit kiest. Om dergelijke problemen te voorkomen, zetten wij in deze tekst de 4 beste aankooptips voor kabels op een rijtje.
1. Zoek uit welke kabel je moet hebben
Doordat er de laatste jaren steeds meer elektrische apparaten bij zijn gekomen, is het aantal kabels ook toegenomen. Dit maakt het er niet makkelijker op om een geschikte kabel te vinden. Wil jij het jezelf makkelijker maken? Zoek dan eerst uit welke kabel je moet hebben. Als je een kabel zoekt die in staat is een digitaal audiosignaal te versturen, kun je een HDMI-kabel kopen. Helaas hebben oude apparaten geen HDMI-ingang. Je kunt in dat geval een converter aanschaffen, maar je kunt het ook proberen met een optische kabel. In tegenstelling tot een HDMI-kabel kun je met een optische kabel geen beeld versturen, maar alleen audio.
2. Kijk goed naar de stekkers
Weet je inmiddels welke kabel je moet hebben? Denk dan niet dat je er al bent. Nee, want het is namelijk niet zo dat er van iedere kabel maar één variant te koop is. De meeste kabels zijn zelfs in talloze varianten verkrijgbaar. Deze kabels lijken op het eerste oog veel op elkaar, maar toch zit er verschil in. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de stekkers.
De twee uiteindes van een kabel kunnen allebei voorzien zijn van een andere stekker. Zo’n kabel noemen we in de volksmond ook wel een converter. Wil je twee schermen met elkaar verbinden, maar heeft de één een DVI-ingang en de ander een HDMI-ingang? Dan biedt een
DVI naar HDMI uitkomst. Het ene uiteinde van de kabel heeft een DVI-stekker en het andere uiteinde een HDMI-stekker.
3. Kies de juiste lengte
Buiten de stekkers om verschillen kabels ook nog op andere punten van elkaar. Zo heeft bijvoorbeeld niet iedere kabel dezelfde lengte. Je kunt bijvoorbeeld een kabel kopen met een lengte van 0,5 meter, maar er zijn ook kabels van wel 20 meter lang. Om te voorkomen dat je een te korte of veel te lange kabel koopt, raden wij je aan een inschatting te maken. Hiervoor kun je het beste de afstand van het ene naar het andere apparaat opmeten. Twijfel je over de lengte? Kies van bij voorkeur voor een wat langere kabel. De overtollige lengte kun je vaak wel ergens kwijt, zoals onder het tv-meubel.
4. Laat je niet te veel leiden door de prijs
Doordat kabels op veel fronten van elkaar verschillen, lopen de prijzen ook uiteen. Zo betaal je niet altijd dezelfde prijs voor een HDMI-kabel. Een kabel met meer lengte kost bijvoorbeeld meer dan een korte HDMI-kabel. Ook het soort kabel dat je koopt is van invloed op de prijs. Uiteraard wil je niet onnodig veel betalen voor kabels. Daarom neig je mogelijk naar goedkope kabels. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Waarom niet? Omdat een goedkope kabel vaak van mindere kwaliteit is. Hij gaat vaak minder lang mee en bovendien is het maar de vraag of hij naar behoren werkt.