Computerogen: wat zijn dat en wat doe je ertegen?

Computerogen: wat zijn dat en wat doe je ertegen?

Redactie WINMAG Pro
Even het nieuws lezen vanaf je beeldscherm of een werkdocument online doornemen. Het lezen van stukken verschuift naar de digitale omgeving, iets wat door je ogen ook niet onopgemerkt is gebleven. Je ogen verwerken het lezen vanaf een beeldscherm namelijk heel anders dan vanaf papier. Bij een beeldscherm heb je te maken met reflecties, minder contrast en onscherpe beelden. Dit draagt allemaal bij aan de mate waarin je ogen zich moeten inspannen. Klachten als gevolg hiervan worden vaak aangeduid als computerogen. Hoewel dit geen officiële medische aandoening is, zijn de symptomen ervan heel vervelend. In dit artikel is er meer aandacht voor de oorzaken van computerogen en wat je er zelf tegen kunt doen.

Waardoor krijg ik last van mijn ogen?

Als je vele uren achter een beeldscherm werkt, heb je het vast wel eens gemerkt: je krijgt last van vermoeide en geïrriteerde ogen. Je ogen zijn namelijk niet gewend om een groot deel van de dag op korte afstand naar een computerscherm te kijken. Het is zelfs mogelijk dat je hiervan al na twee uur nadelige effecten ondervindt. Naast de tijd die je naar het beeldscherm staart, heb je automatisch de neiging om minder te knipperen. Hierdoor heb je sneller last van droge ogen, want je ogen worden minder vaak bevochtigd. Ten slotte is de computer zelf ook een oorzaak van oogproblemen. Een computer straalt namelijk blauw licht uit, wat voor intensieve computergebruikers al op korte termijn een schadelijk effect heeft. 

Oplossingen voor computerogen

Is er dan niets wat je kunt doen tegen computerogen? Gelukkig wel, een aantal dingen die kan helpen tegen computerogen en het voorkomen ervan is:
 

  • De helderheid van je beeldscherm aanpassen: veel computers hebben tegenwoordig de mogelijkheid om de helderheid van het beeldscherm aan te passen. Met deze instellingen kun je de intensiteit van het licht verminderen, waardoor je ogen minder blauw licht hoeven te verwerken. Kies bijvoorbeeld voor een hoger contrast, de donkere modus of een instelling met warmer licht.
     
  • Het gebruiken van de 20-20-2 regel: zonder dat je het doorhebt, zit je vaak aan één stuk door achter de computer, dit is niet goed voor je ogen. Daarom wordt er geadviseerd om na elke 20 minuten, 20 seconden in de verte te kijken. Bovendien is het goed voor je zicht om dagelijks twee uurtjes naar buiten te gaan. Zo worden je ogen ook blootgesteld aan natuurlijk licht.
     
  • Een computerbril dragen: deze oplossing heeft zowel een positief effect op je ogen als op je werkhouding. Met een computerbril kun je namelijk een gepaste afstand van je scherm bewaren. Door het grotere kijkgedeelte krijgen je ogen genoeg rust en neem je automatisch een gezonde werkhouding aan. 

Een computerbril, iets voor mij?

De laatste oplossing is nog niet bij iedereen bekend, maar het heeft vele voordelen die jou kunnen helpen bij de klachten van computerogen. Tegenwoordig kun je bij vrijwel elke opticien terecht voor een computerbril. Meestal heb je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende glazen, zoals glazen met een blauwlichtfilter. Is het dragen van een bril voor jou nieuw? Kom dan langs voor een gratis oogmeting. Een oogspecialist vertelt je precies welke glazen voor jou geschikt zijn én geeft graag advies over het dragen van een computerbril.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie