De Apple Watch ECG redt zijn eerste Europese leven
Medische professionals uitten sinds de uitgave van de Apple Watch Series 4 zorg. Begrijpelijk, want een ingebouwde ECG werd voor eenzelfde toepassing als specialistische machinerie ontworpen: het detecteren van hartritmestoornissen en –problemen. Na enig rumoer over een mogelijke vergroting van angstklachten (denk aan gezonde jongemannen die om drie uur ’s nachts uit bed geblaard worden door een levensbedreigend alarm), wordt de ECG nu ook in het merendeel van Europa geleverd.
Apple Watch ECG
De ECG zou boezemfibrillatie (hartritmestoornis) binnen 30 seconden kunnen detecteren. Geen topprestatie, maar Apple verkondigt niet dat de ECG een volledige vervanging is van specialistische apparatuur. 30 seconden is beter dan niets, stelt het bedrijf.
Die stelling is uitzonderlijk onderbouwt, nu een Duitse man tijdig door zijn Apple Watch ECG is gewaarschuwd. Anoniem schreef hij aan een nationale krant dat hij in eerste instantie sceptisch was over de toepassing: ‘een apparaat voor hypochonders’, werd gesteld. Toen zijn smartwatch hem waarschuwde over boezemfibrillatie, geloofde hij het niet. Pas toen een hoogwaardige 12-kanaals ECG zijn aandoening bij een doktersbezoek bevestigde, zonk de ernst in.
Daarmee verlengde de Apple Watch ECG een eerste leven. Een fatale uitkomst is niet onrealistisch, zou de smartwatch geen signaal afgegeven hebben - zou de man nooit naar een dokter zijn gegaan. Een anonieme bron is vanzelfsprekend niet alleszeggend, maar met de dag verschijnen er meer verhalen over de nauwkeurigheid en redzaamheid van de device.
Apple heeft geen wetenschappelijke basis ter onderbouwing van deze gevallen. Het is dan ook niet aan te raden om een smartwatch te beschouwen als vervanger voor een doktersbezoek. Daarentegen kloppen legio aan Nederlanders niet bij de dokter aan wanneer zij daarvoor geen tot weinig indicatie hebben. Huidvlekken zie je; hartritmes niet. Daarmee kan de Apple Watch ECG een maatschappelijke meerwaarde hebben.