Cloud computing: hier gaat het heen
‘Edge networks’ hebben de toekomst

Cloud computing: hier gaat het heen

Redactie WINMAG Pro
Hoewel de cloud het stigma van ‘slechts een buzzword’ al een lange tijd is ontstegen, is het einde van de cloud mogelijk al in zicht. Tenminste, als we de benodigde technologie om brede adoptie van augmented reality en virtual reality in acht nemen.

Cloud computing is een fantastische ontwikkeling en helemaal in lijn met het opschalen van netwerken ten behoeve van social media, steeds groter wordende datapakketten en streaming. Hiervoor hebben giganten als Microsoft, Google en Amazon dan ook enorme datacentra ingericht, helemaal in het teken om te voldoen aan onze behoeftes omtrent cloud computing.

Edge networks

Deze datacentra zijn vaak groot en gecentraliseerd om honderdduizenden mensen en bedrijven te voorzien in hun dagelijkse netwerkbehoeftes. Dit zal niet snel veranderen, maar opkomende technologieën gooien het huidige datacentrummodel volledig overhoop door andere behoeften.

Naar een gedecentraliseerd micromodel

We hebben het dan voornamelijk over virtual reality (VR) en augmented reality (AR), gecombineerd met de behoeften om vertraging van dataverkeer tot een minimum te beperken. AR en VR zijn mooie technologieën die langzaamaan hun waarde bewijzen in de consumenten- en zakelijke sector en nog volop in de lift zitten qua ontwikkeling. Om door te kunnen groeien in ontwikkeling hebben deze technologieën behoefte, of zelfs de noodzaak, aan netwerken met een zo laag mogelijke latency en daarin kunnen de huidige datacentra praktisch niet voorzien. 

Dat betekent de opkomst van nieuwe datacentra, microdatacentra of zogenaamde ‘edge networks’. Dit zijn niet de enorme faciliteiten die we kennen van de eerder genoemde softwaregiganten, maar juist kleinere, compacte datacentra die overal gebouwd kunnen worden, mogelijk zelfs mobiel kunnen zijn in de toekomst en ook energiezuinig werken. Doordat de locatie veel minder een probleem is kan het latency-probleem ook opgelost worden door een dergelijk datacentrum te bouwen daar waar er noodzaak is aan een zo laag mogelijke latency.

De toekomst van het huidige datacentrummodel

Hoewel het microdatacentrum in opkomst is met startups als Vapor 10 en Packet en zelfs bedrijven als Amazon en Microsoft experimenteren met nieuwe modellen als aanvulling op het huidige cloud computingmodel (met respectievelijk AWS Greengrass en Azure IoT Edge, waarbij bepaalde cloudservices verplaatst worden naar lokale netwerken of -devices), gaat het aloude datacentrum nergens heen. Tenminste, de komende jaren niet. Daarvoor zitten we nog teveel vast aan diensten en services die prima draaien op dit oude model.

Toch is een dergelijke ontwikkeling interessant. Niet alleen omdat het VR- en AR-ontwikkeling een push geeft, ook omdat het kansen biedt aan startups om hun eigen diensten aan te bieden via een gedecentraliseerd model. Het is goed mogelijk dat hieruit passende vormen van diensten voortvloeien die uiteindelijk zelfs de markt van managed service providers een broodnodige injectie geven. Daarbij is het niet ondenkbaar dat het model diensten en services beschikbaar maakt voor een lagere prijs of meer gepersonaliseerd naar de wensen vanuit het MKB. Zo kunnen ook ondernemers diensten en software afnemen die binnen het huidige model wellicht buiten hun bereik ligt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie