Review: Kobo Arc 10HD
De Arc 10HD is in een belangrijk opzicht geen doorsnee tablet. Het is een 'tablet voor lezers', niet helemaal onlogisch gezien het dna van het bedrijf. In tegenstelling tot eerdere pogingen is nu niet tot nauwelijks beknibbeld op specificaties en is het prijskaartje van 400 euro daar dan ook naar. Het komt met een licht aangepaste versie van Android 4.2, specifiek gericht op het lezen van e-books.
Niet alleen het karakter, ook het uiterlijk wijkt wat af van veel Android-tablets. Bovenal oogt het apparaat verzorgd en zelfs redelijk 'classy'. De rechthoekige behuizing heeft een stijlvol mat soft-touchlaagje, vergelijkbaar met de Surface (Pro 2). Dat voorkomt niet alleen vette vlekken, maar geeft ook een 'premium' gevoel. Opvallend zijn ook de iets brede randen rondom het scherm, wat het apparaat net iets lomper maakt dan nodig is. Afwijkend is ook de aan- en uit-schakelaar, dit is een soort hendeltje in plaats van een knop. Leuk gevonden, zo kun je niet bijvoorbeeld in een tas per ongeluk de tablet inschakelen. Helaas is het apparaat wel wat zwaar, zeker vergeleken met de concurrentie: de tablet weegt een forse 600 gram. Langere tijd in je handen houden kan vermoeiend zijn, toch jammer voor een tablet die toch vooral voor de betere leessessies bedoeld is. Daarbij zijn de scherpe hoeken na een tijdje wat oncomfortabel voor je handen.
Hardware: top notch
Zoals gezegd heeft Kobo deze keer niet bezuinigd op de hardware. Want hoewel het lezen van e-books volgens het bedrijf focus heeft, kun je dankzij de krachtige Tegra 4-processor op 1.8 GHz en 2 GB intern geheugen natuurlijk veel meer met het Androidplankje. De opslag is met 16 GB voor een grote magazine-collectie wat karig, maar ruim voldoende voor een flinke verzameling e-books. In de praktijk voelt het apparaat in ieder geval heerlijk soepel en leidt de iets aangepaste Android-skin niet tot haperingen, iets waar andere fabrikanten nog wat van kunnen leren. Dat buikgevoel wordt trouwens ondersteund door veel benchmarks, het apparaat doet wat prestaties betreft mee in de Android-eredivisie. Browsen, apps, games: alles start vlot, oogt vloeiend en voelt responsief. Wellicht wat vreemd is het ontbreken van een gps-unit.
De tablet is aan de zijkant voorzien van een aantal aansluitingen, waaronder een mini-hdmi-uitgang en een micro-usb-poort. Helaas ontbreekt een micro-sdkaartslot, dat was toch wel erg welkom geweest op een tablet die het moet hebben van het consumeren van content. Ook een camera aan de achterzijde ontbreekt, dus foto's maken met deze tablet zit er niet in. Dat vind ik wat minder ernstig.
De Kobo Arc 10HD is wat aan de zware kant, maar heeft een strak design en fraaie soft-touch afwerking aan de achterzijde.
Beeldscherm: mooi, maar met verschoten kleuren
Het beeldscherm heeft me achtergelaten met gemengde gevoelens. In de basis is het een mooi scherm. De resolutie staat met 2560 x 1600 pixels garant voor haarscherpe beelden en een strakke fontweergave, en vooral dat laatste is zeker ook voor lezers erg aangenaam. Zwart is mooi diepzwart en ook het contrast is in orde. De kleuren zijn vol, al zijn sommige net even te heftig (rood bijvoorbeeld). Voor een realistische kleurweergave moet je in ieder geval niet bij deze tablet zijn. Veel kleuren wijken af van de norm en ik merk een groenige kleurzweem. Jammer, want een strakkere witbalans en kloppende kleurtjes had van het beeldscherm een beauty gemaakt.
Software: geoptimaliseerd voor mediaconsumptie
Bij een tablet met zo'n specifiek doel verwacht je natuurlijk de nodige aanpassingen in de software. Toch hoop je ook ergens dat het apparaat ook prima als 'allround Android-tablet' kunt gebruiken, want een investering als deze doe je nu eenmaal niet alleen om e-books te lezen. Die gulden middenweg lijkt Kobo goed te hebben gevonden. De aanpassingen aan Android 4.2 zijn goed zichtbaar, maar zitten niet echt in de weg.
Het meest in het oog springt de door Kobo gebouwde toolbar, aan de rechterkant van het beeldscherm. Hierop vind je naast een foto van jezelf wat snelkoppelingen naar onder andere Gmail, Facebook en natuurlijk de Kobo-apps. Schuif je de tab opzij, dan ontvouwt een overzicht met de nieuwste boeken en magazines uit de rijkelijk voorziene Kobo-webwinkel, die je uiteraard direct kunt aanschaffen. De keuze is reuze: er staan zo'n 3,5 miljoen titels voor je klaar.
Op het tweede homescreen vind je een andere specifieke Kobo-widget. Deze laat je collecties maken van content, gerubriceerd op onderwerp. Zie het als een soort dossiers, waarbinnen jij een verzameling aanlegt over een bepaald onderwerp. Dat kunnen magazines, webclips via de app Pocket of e-books, pdf's (whitepapers bijvoorbeeld) zijn. Dat kan zakelijk gezien best handig zijn, je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als brainstorm-tool of als een soort Evernote voor bestaande content. De interface hiervan oogt modern en strak – wat mij betreft voer Kobo deze door alle software en uitingen door. Aardig is de integratie met dat eerder genoemde Pocket, een app waarin je webartikelen verzamelt om op een later (rustig) tijdstip 'offline' te lezen. De koppeling met de browser en de collectie-widget is al voor je gelegd.
Via de uitgeklapte Kobo-toolbar heb je toegang tot nieuwe content uit de webwinkel.
De reader-app zelf is prima en doet wat je verwacht. Jammer is het ontbreken van een animatie voor het omslaan van pagina's, maar echt erg is dat niet. De lees-app laat je eenvoudig aantekeningen maken in je boeken en content delen op diverse sociale media. Handig is ook de Leesmodus. Deze stand bespaart niet alleen accu, maar schakelt ook storende notificaties en voor het betere leeswerk overbodigheden als een wifi-verbinding uit.
Accuduur
Kobo belooft een accuduur van 9.5 uur. Net zoals bij veel andere modellen is die schatting wat optimistisch en gaat er bovendien van uit dat je wifi niet inschakelt. In 'real life' mag je ongeveer twee uur van die specificatie afhalen. Een beetje karig is dat helaas wel, en het komt niet in de buurt van wat bijvoorbeeld een iPad Air laat zien.
Volg Raymond Luijbregts via Twitter of Google+