Review: Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Review: Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Redactie WINMAG Pro
Er is een korte periode in de geschiedenis geweest waarin mobiele gadgets vooral steeds kleiner werden. Daar zijn we (gelukkig) allang voorbij. Samsung brengt met zijn Galaxy NotePRO 12.2 een tablet op de markt die vooral dat niet is. De oversized tablet zou volgens de Zuid-Koreanen een goede kandidaat zijn om de laptop te vervangen. Is dat zo?

We doen ons werk allang niet meer alleen op één apparaat. Aantekeningen maken tijdens de presentatie kan prima op een tablet, zo ook het kijken van een filmpje in het vliegtuig. Maar voor iets als het bijwerken van een spreadsheet grijpen we toch weer terug naar de good old notebook. Diverse fabrikanten hebben geprobeerd een apparaat te bouwen dat die twee moet vangen in één device. Het bekendste voorbeeld is de Surface Pro van Microsoft, een convertible die een heel nieuw genre heeft ontketend van laptops die je in een handomdraai kunt veranderen in een tablet.

Samsung heeft zijn eigen kijk op dit gegeven: bouw gewoon een tablet met een maatje meer. Het resultaat is de Galaxy NotePRO, een Android-tablet met een schermformaat van 12,2 inch.

In vrijwel alle opzichten lijkt de Galaxy NotePRO op de Galaxy Note 10.1. De achterkant is wederom voorzien van het bekende geribbelde plastic in leder-look, met nepstiksels aan de zijkant. Het is wat ons betreft een verbetering ten opzichte van de gladde, plastic look van weleer en het houdt prettig vast. Maar het is en blijft plastic, het voelt en oogt toch net wat minder 'classy' dan bijvoorbeeld aluminium.

Aan de voorzijde vinden we de bekende Samsung-elementen. Een fysieke knop onder het beeldscherm, links en rechts voorzien van respectievelijk een multitask-touchknop en een terug-touchknop. De rand van de tablet is voorzien van een verchroomde strip, ook dat kennen we van de kleinere Note-tablets en -smartphones. Aan de bovenzijde vind je een kleine infrarood-sensor, volumeknoppen en de aan/uit-knop. Samsung heeft de speaker-grills aan weerszijden geplaatst, een logische plek voor een goed stereobeeld. Rechts vind je nog een met een klepje afgesloten slot voor micro-sd-kaartjes. Ook vind je daar een micro-usb-3-poort. Samsung loopt daarmee voorop op zijn concurrenten, wat ons betreft een waardevolle toevoeging.

Horizontaal

Het klinkt misschien als een kleine vergroting, maar de extra ruime 2 inch schermdiameter zie en voel je duidelijk. Het apparaat is eigenlijk maar in één modus bruikbaar: horizontaal. In verticale modus voelt het gewoon verkeerd en oncomfortabel. Bovendien doet de zwaartekracht dan ongemeen zijn werk en helt de tablet onprettig ver naar achteren. Het beste gebruik je de tablet op schoot, of plat op een bureau. Toch kun je het apparaat niet zwaar noemen, gezien zijn omvang. Natuurlijk: 750 gram is zwaarder dan vrijwel iedere andere tablet, maar lichter dan een convertible en gezien zijn omvang helemaal niet vervelend zwaar.

De Galaxy NotePRO verschil wat uiterlijk betreft weinig van eerdere Samsung-tablets, het is alleen wat groter.

Beeldscherm

Het beeldscherm is van het type 'Super PLS' en heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Dat is maar goed ook, want op een dergelijk schermformaat heb je behoorlijk wat beeldpunten nodig voor een gestoken scherp beeld. En eerlijk is eerlijk: hoewel we eigenlijk niet mogen klagen, hebben we beslist scherper gezien. Bij de Note 10.1 bijvoorbeeld, die over dezelfde resolutie beschikt op een kleiner beeldscherm. Ook de Kobo Arc 10HD heeft bijvoorbeeld een hogere ppi-waarde (pixel per inch). Voor een laptop is de resolutie absoluut hoog, maar een tablet gebruik je nu eenmaal op een kortere werkafstand. Je zit er – kort gezegd – dichter op en dus zijn individuele pixels sneller zichtbaar. Maargoed, een kniesoor.... Over het algemeen oogt het lcd-scherm scherp, contrastrijk en zitten de kleuren netjes op hun plek.

De Galaxy NotePRO is een echte Note, en is dus voorzien van een stylus. Het pennetje zelf werkt prima, al is voor fanatieke tekenaars nog altijd een kleine maar irritante 'lag' aanwezig. Voor het maken van snelle, handgeschreven notities voldoet het echter en het grotere scherm nodigt uit voor die activiteit. Wel is het aantal apps dat overweg kan met de stylus nog altijd beperkt, je bent voornamelijk veroordeeld tot Samsung's eigen apps.

Samsung mikt met de NotePRO duidelijk op een zakelijke doelgroep. Dat blijkt wel uit de selectie apps die het bedrijf meelevert. Zo is het e-Meeting aanwezig, een app waarmee je hand-outs kunt delen met andere NotePRO-gebruikers in hetzelfde netwerk. Handig voor tijdens een vergadering, maar dan moet je met je bedrijf wel massaal over op de tablets van Samsung. Hancom Office is een vrij uitgebreide en krachtige office-app en laat je Excel-, Word- en Powerpoint-bestanden bewerken. Cisco WebEx is natuurlijk een bekende, daarmee voer je conference calls en organiseer je webmeetings. Het grotere scherm is vooral handig voor bijvoorbeeld het bewerken of annoteren van documenten. Het grote virtuele toetsenbord mag dan wat onooglijk zijn, het tikt wel redelijk prettig en komt wat afmeting en indeling betreft erg in de buurt van een fysiek desktop-toetsenbord. De software laat het toe om meerdere vensters naast elkaar te draaien. Toch werkt dit niet ideaal, het verschuiven en 'resizen' van de vensters voelt ongemakkelijk en weinig intuïtief. Je merkt aan alles dat Android gewoon niet voor echt effectieve multitasking is ingericht.

Camera's

De NotePRO is voorzien van twee camera's, één aan de achterzijde en één aan de voorzijde. Het model aan de achterzijde beschikt over een 8mp-sensor. De kwaliteit is zoals je het verwacht, niet slecht, maar ook niet opzienbarend. Zeker in mindere lichtsituaties holt de beeldkwaliteit achteruit. De camera aan de voorzijde beschikt over 2mp en is primair bedoeld voor videobellen. Die taak voert het prima uit.

Onder de motorkap

Samsung heeft het apparaat onder de motorkap voorzien van de nodige pk's. In het model zonder 4g is Samsung's eigen Exynos 5420-processor de baas, de versie met 4g maakt gebruik van de Snapdragon 800. Een ac-adapter zorgt voor een razendsnelle wifi-verbinding, waarbij je natuurlijk het beste gebruikmaakt van een ac-router. Ondanks de rappe ingewanden vallen de prestaties in de praktijk toch wat tegen. Over het algemeen werkt de tablet redelijk vlot, maar af en toe zijn er haperingen te bespeuren en moet je wachten tot apps zijn opgestart. Dat kan nauwelijks aan de hardware liggen en ligt vrijwel zeker aan Samsung's eigen software Magazine UX, de opvolger van Touchwiz. Deze interface plaatst Samsung bovenop Android-versie 4.4.2 en past deze vrij rigoureus aan. Het is niet voor het eerst dat we constateren, hoog tijd voor Samsung om dit probleem grondig voor eens en altijd aan te pakken.

Touchwiz en Magazine UX

De nieuwe Touchwiz-interface verandert zoals gezegd Android behoorlijk. De interface is iets opgestrakt maar doet op veel plekken toch wat onlogisch, grof en oubollig aan. Een swipe vanaf het hoofdmenu naar links roept een verzameling contentblokken op, Magazine UX genaamd. Dit zijn rechthoeken waarin je bijvoorbeeld nieuws en agendaitems kunt plaatsen. De vormgeving doet wat denken aan het tegelscherm van Windows 8.x. Deze variant van Touchwiz ondersteunt ook het draaien van vensters naast elkaar, al gaat het slepen en van grootte veranderen van vensters wat klungelig. Ik verwacht dan ook niet dat veel gebruikers deze feature in de praktijk veel zullen gebruiken. Ook daarin valt dus nog winst te behalen. Daarbij blijft een probleem van de oude Touchwiz-interface bestaan: sommige interface-elementen en Samsung-apps zijn nogal spartaans vormgegeven en doen afbreuk aan de originele Android-standaarden.

Magazine UX

Magazine UX heeft wat vormgeving betreft wel wat weg van Windows 8.

Accu

De NotePRO heeft dankzij zijn grotere omvang plaats voor een accu met een grotere capaciteit. De batterij heeft dan ook een capaciteit van 9500mAh, waar 10-inch tablets het vaak moeten doen met 6500 tot 7000 mAh. Nu hoeft dat overigens niet per se te resulteren in een groter uithoudingsvermogen, want een groter beeldscherm vraagt ook meer van de accu. Nu is dat gelukkig hier niet het geval: we konden met gemak zo'n tien uur achtereen werken op de tablet, zo'n 2,5 uur langer dan we gewend zijn. Kijk je een film, dan zakt dat uiteraard terug, maar ook dan kun je nog zo'n ruime zeven uur toe.

Volg Raymond Luijbregts via Twitter of 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie