'Disney en Warner lobbyen voor internetverbod' (update)
De contracten zijn opgesteld door Disney en Warner en bedoeld voor Nederlandse providers die beeldmateriaal van deze bedrijven aanbieden via video-on-demand diensten. Hieruit zou volgens BoF blijken dat deze bedrijven willen dat gebruikers die de fout in gaan een internetverbod opgelegd krijgen.
De digitale burgerrechtenbeweging wijst erop dat het niet zeker is dat providers deze contracten ook daadwerkelijk geaccepteerd hebben. Wel heeft volgens BoF de provider @Home, tegenwoordig bekend als Ziggo, in 2006 met Warner afgesproken om klanten die auteursrechtinbreuk plegen af te sluiten.
Telecommunicatiewet
BoF wil dat de Telecommunicatiewet, die de Tweede Kamer binnenkort zal behandelen, wordt aangepast zodat het providers wordt verboden om gebruikers van internet af te sluiten. 'Afsluiting is uitsluiting' aldus de digitale burgerrechtenbeweging.
Het kabinet heeft eerder al laten weten dat het tegen een strenge aanpak is van internetters die auteursrechtinbreuk plegen. In Frankrijk krijgen gebruikers die drie keer de fout ingaan een internetverbod, maar 'die aanpak is voor Nederland niet acceptabel', aldus het kabinet.
Update 11:30: Ziggo meldt dat er wel onderhandelingen zijn geweest tussen @Home en Warner, maar dat er nooit daadwerkelijk is afgesproken om klanten die auteursrechtinbreuk plegen af te sluiten. De provider benadrukt daarbij dat het nooit persoonlijke gegevens aan derden doorspeelt.