HP mengt zich in de ultrabook-strijd met de Folio 13
HP kent onrustige tijden, maar dat betekent niet dat ze stil zitten. Ze lanceren hun eerste ultrabook: de HP Folio 13. Door de batterijduur en de verschillende verbindingsmogelijkheden richt HP zich met de Folio 13 op de zakelijke markt.
In een onrustige periode voor het bedrijf, heeft HP met de Folio 13 zijn eerste ultrabook gelanceerd. Met deze laptop richten ze zich vooral op de zakelijke markt. Zo kent het apparaat een lange batterijduur van negen uur en heeft het verscheidene verbindingsmogelijkheden, zoals een ethernet-aansluiting. Volgens HP zullen zakelijke gebruikers vooral van deze specificaties profiteren.
De ultrabook is een specificatie die door Intel is geïntroduceerd. Dit soort laptops gaat volgens HP een nieuwe standaard worden: licht, dun, ultradraagbaar en vooral erg snel. Zij gaan ervan uit dat er in 2015 ongeveer 95 miljoen ultrabooks verkocht zullen worden.
Om een laptop daadwerkelijk een ultrabook te noemen, zijn er enkele voorwaarden. Zo moet het apparaat bijvoorbeeld voorzien zijn van een ssd-schijf.
De specificaties van de Folio 13 voldoen aan de eisen van de ultrabook, ook al is hij wat forser dan andere ultrabooks, zoals de Toshiba Portégé Z380. Hij is 18mm dik en weegt ongeveer 1,6 kilogram. Het beeldscherm is 13,3 inch groot en heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels.
Aan de binnenkant vind je een 128 GB ssd-schijf en een Intel Core i5-processor. Het apparaat heeft een intern geheugen van 4 GB. Daarnaast maakt de Folio 13 gebruik van de CoolSence-technologie, wat volgens HP ervoor moet zorgen dat de laptop niet te warm wordt. Een andere opvallende toevoeging is de verlichting van het toetsenbord.
De ultrabook heeft verscheidene verbindingsmogelijkheden: usb 3.0, usb 2.0, hdmi, ethernet, een aansluiting voor je koptelefoon en een geheugenkaartlezer. Daarnaast zal hij draaien op Windows 7.
De HP Folio 13 wordt gelanceerd op 7 december 2011 met een adviesprijs van 900 dollar. In januari zal HP nog een andere versie van de Folio 13 lanceren die voorzien is van een tpm-chip, wat staat voor trusted platform module. Hierdoor kun je onder andere e-mail extra beveiligen.