De zin en onzin van cloud computing

Redactie WINMAG Pro
Cloud voor het mkb tot 200 werkplekken definieer ik voor het gemak als het fenomeen waarbij je serverhok nu aan het andere eind van het internet staat in plaats van in je kantoor.

Fabrikanten van hardware, software en diensten buitelen over elkaar om ons te overtuigen vandaag nog de hele boel op z'n kop te zetten. Bij NETGEAR praten we dagelijks met mkb'ers. Zowel met onze wederverkopers als met de eindgebruikers van onze spullen. En die vertellen een iets ander verhaal. Bij hen gaat het om betrouwbare en betaalbare IT-zaken die je helpen je bedrijfsdoelen te halen. Dat is de kern. Betrouwbaarheid – daar gaat het allemaal om. Het simpele feit dat je je infrastructuur verplaatst naar een lokatie buiten je bedrijfspand genaamd 'cloud', zorgt voor extra schakels en bottlenecks - minder betrouwbaar dus. Zoals de kwaliteit van je internetverbinding en
van de clouddiensten die je aanschaft. Wat gebeurt er als je verbinding wegvalt of dat het datacentre een technisch probleem krijgt? Allemaal zaken waar je met een puur lokaal netwerk en lokaal datacentre geen zorgen over hebt. Hoe weet je of jouw data veilig is opgeslagen, niet in handen komt van derden en in geval van calamiteiten bewaard blijft? Hackers gaan nu al los op de bekende clouddiensten voor consumenten, zoals Dropbox.

Zo'n goedkope cloud- of backup-dienst is niet zo veilig als een enterprise infrastructuur. Maar als mkb-er heb je wel de veiligheidsbehoeften van een groot bedrijf, alleen niet het budget. Een hybride oplossing is dan vaak beter; lokale-netwerk-opslag gecombineerd met replicatie van je data naar een data centre of naar een andere lokatie van je bedrijf. Vergis je niet - als je 10TB aan data vanuit een datacentre terug wil zetten naar je bedrijf na een calamiteit, dan ga je daar met een 5 Mbit adsl-lijn een half jaar over doen. Zo'n backup-dienst levert alleen maar hoofdpijn op. Beter kun je lokaal continu back-ups maken en daarvan alleen de veranderingen apart uploaden. Dat kan met twee
storagedozen en zonder betaalde services. En als we dat dan een private cloud noemen, is het ineens hip!

Behalve je internetverbinding en je netwerk, moeten ook de gebruikte PC's en laptops voldoende bandbreedte krijgen om snel te kunnen werken met clouddiensten. Zowel bedraad als draadloos werken, thuis en op de zaak. Gigabit-performance voor elke desktop is dan nodig, maar niet meer een loodzwaar centraal geswitched netwerkcentrum van tienduizenden euro's.

Wat kost dat?

Wanneer ga ik over naar welke cloudservice? De vraag moet eigenlijk eerst zijn: Schiet je er überhaupt iets mee op? Voice, email, crm- en database-clouddiensten zijn standaard en betaalbaar geworden, maar wat te doen met specifieke applicaties die zo bedrijfskritisch zijn dat elke hickup de tent meteen lam legt? Heeft dat financieel wel zin? Wat is betaalbaar? Als je bedrijf meerdere vestigingen heeft, dan heb je al langer te maken met de vraag wat centraal en wat decentraal te regelen. Hier kan slim cloudmanagement veel geld besparen. In aanschaf, in beheerskosten, in reistijd, in gebruik. Als je op afstand al je apparaten in het lokale netwerk kan bedienen, met één scherm, dan ben je af van de zogenaamde 'consolitis', de overkill aan schermen en logins die IT-managers denken nodig te hebben om de zaak draaiende te houden.

Eenvoud

Het klinkt verleidelijk om al je IT uit te besteden als dienst en daarmee af te zijn van al die overhead en aanschaf kosten. Maar denk eraan dat je de controle verliest en scenario's overweegt waarbij het allemaal niet meezit. De bedrieglijke eenvoud wordt dan ineens een oncontroleerbaar monster.


Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie