Fedora 20 verschenen, ondersteunt nu ARM-architectuur volledig
Ontwikkelaars hebben het witte doek getrokken van Fedora 20. De nieuwste versie van de Linux-distributie heeft nu ARM omarmd als primaire architectuur.
ARM heeft nu voor Fedora een status gelijkwaardig aan x86. Dat betekent dat wanneer een pakket niet voor goed voor deze architectuur werkt, het niet beschikbaar komt op de pakketservers van de distributie.
Veel met name mobiele apparaten maken momenteel gebruik van de ARM-architectuur. Toch is Fedora 20 niet echt voor deze geschikt. De technologie s vooral bedoeld om uiteindelijk in Red Hat Enterpise Linux terecht te komen, waarvoor Fedora een soort speeltuin in. Daar is het belangrijk voor de ondersteuning van energiezuinige, ARM-gebaseerde servers.
GNOME 3.10
Naast de ondersteuning voor ARM heeft Fedora ook wat meer zichtbare veranderingen ondergaan. Zo is de GNOME-versie opgeschroeft naar 3.10. In deze versie wordt onder andere slimmer gebruik gemaakt van beschikbare verticale ruimte door de vensterbuttons op dezelfde hoogte als menu-items te plaatsen. Ook kent de GNOME-omgeving nieuwe eigen apps, zoals GNOME Music en GNOME Maps, en kan de Outlook-vervanger Evolution overweg met Zimbra-servers. De KDE-omgeving zit nu op versie 4.11.
De vensters van GNOME 3.10 maken slim gebruik van de verticale ruimte, door de vensterknoppen op gelijkte hoogte te zetten met de functionele menu-items.
Voor ontwikkelaars
Ook is er traditiegetrouw voor ontwikkelaars weer het nodige nieuws aanwezig. Zo is WildFly 8 aanwezig, een Java VM waarmee je Java EE 7-applicaties op zeer hoge snelheid kunt draaien en het gebeugengebruik beperkt houdt. Ruby on Rails zit op versie 4.0.
Fedora 20 is beschikbaar als Live-editie, zodat je het kunt uitproberen voordat je het op je machine installeert. De standaard desktopomgeving is GNOME, maar ook zijn versies met KDE, XFCE en LXDE, MATE en zelfs Sugar on a Stick aanwezig.