Bitcoins accepteren in je webshop [ADV]
Bitcoins zijn regelmatig in het nieuws. Vooral de sterk schommelende koers en de recordhoogtes die deze bereikt krijgen veel aandacht van de internationale media. De terugkerende vraag is of de Bitcoin een legitiem betaalmiddel is of niet. Onlangs beantwoordde de Amerikaanse senaat deze vraag met een volmondig ‘ja’. Ook in Nederland zijn er ontwikkelingen die erop duiden dat de digitale munt langzaam maar zeker ingeburgerd raakt. Zo maakte Thuisbezorgd bekend Bitcoins te accepteren en heeft Shoppagina besloten de mogelijkheid met Bitcoins te betalen standaard in haar webshops te integreren. Onlangs berichtte NU.nl dat er in nog maar weinig Nederlandse webshops met Bitcoins afgerekend kan worden. Daar gaat nu dus verandering in komen.
Shoppagina
Bij Shoppagina kun je vanaf € 9,50 per maand een volledig uitgeruste webshop beginnen. Koppelingen met verschillende diensten zoals The Feedback Company, MailChimp, Google Analytics en prijsvergelijkers als Beslist en Vergelijk.nl zijn geïntegreerd net als de gangbare betaalmethodes als iDEAL, PayPal, creditcards en nu dus ook Bitcoins. ‘Wij hebben de ontwikkeling van Bitcoins sinds het begin met veel interesse gevolgd,’ vertelt Luuk van de Ruit, eigenaar van Shoppagina, ‘Wereldwijd wordt het meer en meer geaccepteerd en wij vinden dat Nederlandse webwinkeliers niet achter kunnen blijven. Daarom bieden wij sinds kort ook de mogelijkheid om betalingen in Bitcoins te accepteren in je Shoppagina webshop.’
Wat zijn Bitcoins?
Een Bitcoin is een digitale munt waarmee op internet kan worden betaald. Het wordt ook wel beschouwd als de digitale vorm van contant geld. De Bitcoins worden opgeslagen in een programma op de computer van de bezitter, een zogenaamde wallet. Vervolgens kunnen de munten bij wijze van betaling van de ene naar de andere wallet worden gestuurd. Op deze manier vinden er financiële transacties plaats zonder tussenkomst van een bank, creditcardmaatschappij of andere instantie. Het voornaamste kenmerk van de Bitcoin is tegelijk het grote verschil met reguliere valuta: de Bitcoin is gedecentraliseerd. Er is geen autoriteit die de transacties controleert. Deze controle geschiedt door middel van cryptografie. De geschiedenis van alle transacties wordt opgeslagen in de block chain. Ieder block bevat een lijst met transacties die op een bepaalde wijze zijn versleuteld. Voordat een transactie kan worden toegevoegd dient deze samen met de andere transacties in dat blok én de wijze van versleuteling te worden goedgekeurd door het netwerk. Op deze manier voorkomt men dat een Bitcoin twee keer wordt uitgegeven. Het netwerk bestaat uit een groot aantal particuliere computers, ook wel miners genoemd. Deze verwerken de transacties, maken er blokken van en voegen deze toe aan de keten. Dit vereist heel veel rekenkracht daarom ontvagen zij in ruil voor deze arbeid een vergoeding en nieuwe Bitcoins (vandaar de naam ‘miners’).
Voordelen
‘Een Bitcoinbetaling is goedkoper dan een achterafbetaaloplossing, stabieler dan iDEAL, sneller dan per creditcard en, zeker voor buitenlandse klanten, eenvoudiger dan per overboeking,’ vertelt Van de Ruit, ‘op het moment dat de waarde van de Bitcoin stijgt is het tevens niet ondenkbaar dat sommige mensen hun Bitcoins willen verzilveren. Het omzetten van Bitcoins naar Euro’s kan lastig zijn en in sommige gevallen enige dagen in beslag nemen. Daarnaast verloopt dit vaak via Buitenlandse sites waarvan de betrouwbaarheid moeilijk is te verifiëren. Deze groep heeft nu de mogelijkheid tegen de actuele koers artikelen te kopen in jouw webshop.’
Geen risico
Omdat sommige webwinkeliers wellicht terugschrikken voor de technische aard van de Bitcoin of de schommelende koers verlopen de Bitcointransacties via Bitonic. De bestellingen worden afgerekend tegen de op dat moment geldende koers en de webwinkelier kan het bedrag volledig in Euro’s laten uitbetalen. ‘De webwinkeliers ontvangen gewoon de waarde van het verkoopbedrag op hun bankrekening,’ licht Van de Ruit toe, ‘en ze betalen slechts 0,5 procent transactiekosten.’ Het risico met betrekking tot de schommelende koers ligt dus volledig bij Bitonic. Is je interesse gewekt en wil je ook Bitcoins ontvangen dan is dat ook mogelijk. In je Bitonic-account kun je instellen dat je bijvoorbeeld 90% uitgekeerd wilt krijgen in Euro’s en 10% in Bitcoins.
Aanmelden
Begin een webshop bij Shoppagina en meld je vandaag nog aan bij Bitonic. Zo hoor je tot één van de eerste Nederlandse webwinkels waar met Bitcoins kan worden afgerekend!