Nieuw onderzoek: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers  

Redactie WINMAG Pro

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten. De groep gebruikt een aan betalingen gerelateerde social engineering aanval en richt zich op Israëlische werknemers bij grote multinationale organisaties. TA450 staat bekend om het aanvallen van Israëlische entiteiten, vooral sinds oktober 2023, toen de oorlog verder oplaaide. De dreigingsactor zet deze trend voort met een focus op wereldwijde productie-, technologie-, en informatiesecuritybedrijven.  

Afbeelding 1. Geopende pdf-bijlage met kwaadaardige link. 

TA450 stuurde in de phishing-campagne van 7 tot en met de week van 11 maart 2024 e-mails met pdf-bijlagen die kwaadaardige URL’s bevatten. Hoewel deze methode niet vreemd is voor TA450, maakt de dreigingsactor de laatste tijd meer gebruik van het direct opnemen van schadelijke koppelingen in e-mailberichten in plaats van het toevoegen van een extra stap. Onderzoekers van Proofpoint zien dat dezelfde doelwitten meerdere phishing e-mails ontvangen met pdf-bijlagen die andere links bevatten. De URL’s leiden naar verschillende sites voor het delen van bestanden, zoals Egnyte, OneHub, Sunc en TeraBox. De e-mails gebruiken ook een waarschijnlijk gecompromitteerd .IL-afzenderaccount. Dit komt overeen met de recente activiteiten van TA450.  

Afbeelding 2. Zip-bestand dat via Onehub leidt tot het downloaden van remote adminstration software. 

Wanneer een doelwit de bijlage opent en op de meegeleverde link klikt, leidt dit tot het downloaden van een zip-archief met een gecompromitteerde MSI. Hiermee installeren ze uiteindelijk  AteraAgent, een remote administration software. Het is bekend dat TA450 hier misbruik van maakt. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie