Nederlandse bedrijven besteden te weinig aandacht aan netwerkveiligheid
De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de inhoud van HP Studios serie The Wolf, waarin acteur Christian Slater de hoofdrol speelt en veiligheidsproblemen die bedrijven kwetsbaar maken blootlegt.
Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de mogelijkheid van een hacker om via een printer het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Voor 46% van de medewerkers lijkt dit zelfs onwaarschijnlijk. Gelukkig heeft slechts 9% van de bedrijven te maken gehad cyberincidenten, maar het risico is te groot om te negeren.
Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de onderzochte organisaties een beleid heeft omtrent het printen van vertrouwelijke informatie, echter worden er geen maatregelen getroffen ten aanzien van het gedrag van de werknemers. Slechts 2 procent van de organisaties voldoet aan de eisen van het beleid. De reden hiervoor is dat maar 3 procent van de medewerkers jaarlijks cursussen krijgt over veilige printomgevingen.
'Organisaties dienen de verantwoordelijkheid te nemen voor de beveiliging van de printomgeving. Vanuit de privacywet en -regelgeving wordt gesteld dat iedere werknemer hierbij betrokken dient te worden en de eindverantwoordelijkheid bij de directie ligt', aldus Peter Vermeulen, onderzoeker bij Pb7 Research. 'Daarnaast is het van groot belang dat de organisaties het beleid continu vernieuwen en bewuster omgaan met de beveiligingsmogelijkheden die printers bieden. Dat begint met het ontwikkelen van een duidelijke visie op gebied van beveiliging.'
Christian Slater, hoofdrolspeler The Wolf: 'Hacken is een toenemend probleem bij bedrijven en consumenten. Toen HP mij vroeg om een rol in de serie te spelen zag ik dat als een geweldige kans om het publiek te informeren over de risico’s op de toenemende cyberaanvallen.'
Nederland versus België
Er zijn geen grote verschillen tussen organisaties in Nederland en België gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat het beleid in België rond veilig printergebruik wel minder duidelijk is. Er verdwijnen meer documenten met gevoelige informatie en ook cybercrime komt vaker voor. Tot slot, beschikken Nederlandse organisaties over meer technische mogelijkheden om printer beveiliging op orde te krijgen (bijvoorbeeld authenticatie) dan hun Belgische tegenhangers.
Onafhankelijk onderzoeksbureau Pb7 Research heeft in opdracht van HP Inc. in kaart gebracht hoe Nederlandse en Belgische organisaties met 50 of meer medewerkers omgaan met de beveiliging van printers, scanners en MFP’s. Daarvoor zijn 203 printer- en/of securitybeslissers ondervraagd met behulp van een online panel survey.