Nederlanders doen meer onderlinge betalingen met de smartphone
In vergelijking met een jaar eerder is het aantal onderlinge betalingen met smartphones tussen mensen die elkaar kennen verdrievoudigd.
98 miljoen transacties
Via smartphones werden in 2017 maar liefst 96 miljoen transacties tussen consumenten verricht. Het aandeel van de smartphone bedraagt 21 procent. Met een percentage van 72 procent is het contant onderling verrekenen nog steeds de belangrijkste manier. In totaal verrichtten collega’s, kennisen, familieden en vrienden 459 miljoen betalingen aan elkaar.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bij uitgaven voor school of sport (98 miljoen transacties) en bij giften aan goede doelen (244 miljoen transacties) consumenten minder vaak de smartphone inzetten.
Electronische betaalmiddelen
In de winkel betalen consumenten het liefst met de pinpas (58,1 procent) of contant (41,4 procent). Verder blijkt dat vooral jongeren in de leeftijd van 19 tot 24 jaar electronische betaalmiddelen gebruiken. Gaat het om onderlinge betalingen, dan maakt de helft van deze groep hiervan gebruik. In winkels betalen jongeren maar drie op de tien aankopen met contant geld.
Ook vrouwen blijken vaker elektronisch af te rekenen en dat komt omdat ze vaker betalen met de smartphone.