Markdown, razendsnel je tekst opmaken

Markdown, razendsnel je tekst opmaken

Redactie WINMAG Pro

Selecteer een stukje tekst, klik op het dropdown-menu en selecteer 'Kop 2'. Voor de gemiddelde gebruiker van Word, LibreOffice Writer of vergelijkbare software is dit geen onbekend proces. Voor het opmaken van tekst heb je echter niet zoveel handelingen nodig. In ieder geval niet als je Markdown gebruikt.

Markdown is een lichte opmaaktaal die je kunt omzetten naar html, pdf, rtf en andere soorten bestanden. Grootste voordeel is dat je, in tegenstelling tot diverse andere software, niet allerlei handelingen hoeft uit te voeren om bepaalde stukken tekst op te maken. Niet langer klik je op 'Kop 2' of doe je ctrl+b voor een dikgedrukte tekst, maar je typt simpelweg een paar extra tekens.

Sneller werken

Markdown moet je leren. Voor elke soort opmaak is er een bepaalde combinatie van tekens die je bij je tekst moet plaatsen. Het duurt dus even voor je elke combinatie geleerd hebt, maar de meesten pik je waarschijnlijk vrij snel op. Zodra je de combinaties kent, werk je echter een stuk sneller. Juist doordat je niet langer gebruik hoeft te maken van allerlei menu's – en zie die ene, weinig gebruikte, optie maar eens te vinden –, maar gewoon door kunt gaan met typen. Je werkritme wordt niet langer verstoord door de onderbrekingen in het schrijven, waardoor je gemakkelijk hele stukken tekst achter elkaar door kunt uitwerken. Markdown maakt je werk efficiënter, sneller en gemakkelijker.

Bovendien is Markdown te exporteren naar allerlei soorten documenten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je dit alles aanleert om vervolgens alsnog met de regels van Word te moeten werken. Zo kun je je tekst in veel programma's exporteren als pdf, OpenDocument Text, Google Docs en html.

Ontwikkelaars houden van je

Voor ontwikkelaars is een opgemaakt Word-document niet ideaal. Elk dikgedrukt stukje tekst, elke kop en elke opsomming moeten zij omzetten naar de juiste code, zodat het er in bijvoorbeeld een applicatie of op een website nog steeds goed uitziet. Foutjes zijn snel gemaakt bij het omzetten en bovendien kost dit veel tijd.

De meeste programmeertalen kennen Markdown en weten dus precies wat er moet gebeuren. Je ontwikkelaars kunnen de tekst vaak direct op de juiste plaats in de code zetten, zonder nog voor de opmaak te moeten zorgen. Op die manier kunnen ook zij sneller en efficiënter werken, waardoor je product eerder klaar is.

Wat heb je ervoor nodig?

Je kunt natuurlijk in een Word-document gaan werken met Markdown, maar helaas snapt dit programma de taal niet. Hier schiet je dus weinig mee op. Gelukkig zijn er vele programma's die ontwikkeld zijn voor Markdown en deze zijn gratis en eenvoudig in gebruik. Bovendien kun je ze gebruiken in je browser, of ze juist als 'echt' programma installeren op je pc. Hieronder een aantal opties.

StackEdit 

StackEdit is een Chrome-applicatie en een website speciaal voor Markdown. Hierin kun je je bestanden importeren, opmaken en exporteren als html of pdf. Daarnaast is het mogelijk om je volledig opgemaakte tekst direct op Blogger, Wordpress of Tumblr te publiceren. Prettig is ook dat je in een voorbeeldversie aan de zijkant meteen ziet hoe je tekst eruit ziet. Fouten zijn daarmee direct te corrigeren. Op de website kun je direct in je browser gebruik maken van StackEdit. Daarnaast is StackEdit gratis te downloaden vanuit de Chrome Webstore.

MarkdownPad

MarkdownPad is gemaakt voor Windows en heeft twee versies. De gratis versie laat je maximaal vier documenten tegelijkertijd openen, maar je kunt je bestand niet als pdf exporteren. Daarnaast kun je alleen verticale (staande) documenten maken, geen horizontale (liggende) documenten. Ook het maken van tabellen is in de gratis versie niet mogelijk. De betaalde versie, die voor $14,95 beschikbaar is, geeft je de mogelijkheid om zoveel documenten tegelijkertijd open te hebben als je wilt. Daarnaast kun je hier wel tabellen in maken en het bestand exporteren als pdf.

Markable

Markable is alleen online te gebruiken, direct in je browser. Voordeel van deze editor is dat je opmaak oplicht en je hierdoor meteen ziet wanneer je een fout maakt. Daarnaast kun je Markable ook integreren met Evernote en Dropbox. Je kunt je geschreven tekst ook meteen publiceren op Tumblr.

De basis van Markdown

Markdown leren is erg gemakkelijk, er zijn tal van websites die je de basis leren. Hieronder een paar van de meest gebruikte opties:

  • # staat voor Kop 1. Voor Kop 2 gebruik je ## en voor elke optie daarna plaats je een extra #. 
  • ** tekst ** staat voor dikgedrukt. Let er wel op dat je zowel aan het begin als aan het einde van het stukje tekst de sterretjes plaatst. 
  • * tekst * staat voor schuingedrukt. Ook hier moet je zowel voor als na de tekst een sterretje plaatsen. 
  • [Ik ben een link](http://www.winmagpro.nl). Zo maak je een link naar een website. Het gedeelte tussen de blokhaken is de tekst waar je de link van wilt maken. 

Om de basis van Markdown te leren, kun je kijken op de pagina Markdown Basics op GitHub. Een volledige lijst van alle mogelijkheden vind je ook op GitHub.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie