iPod-rechtszaak draait opnieuw om e-mail Steve Jobs
Machtsmisbruik
De klagers eisen een schadevergoeding van 350 miljoen dollar wegens machtsmisbruik. Apple zou de prijzen van de iPod door deze maatregelen namelijk kunstmatig hoog hebben kunnen houden. Kopers waren tenslotte gebonden aan hun iPod, omdat ze hun muziekverzameling alleen op Apple-devices af konden spelen.
Hackers
Tijdens de eerste zittingsdag van de jarenlang voorbereide rechtszaak werd een e-mail van Steve Jobs behandeld waarin hij voorstelde een persbericht te schrijven over de plannen van Realnetworks (vroeger bekend van de Realplayer) om hun muziek via een omweg op de iPod afspeelbaar te maken. In de mail uit 2004 stelt Jobs voor om de volgende tekst in het persbericht te zetten: ‘We zijn geschokt dat Real de tactiek en ethiek van een hacker aanneemt en inbreekt in de iPod.’ Marketingdirecteur Phil Schiller zou hierop hebben teruggestuurd dat hij het een goed idee vindt om Realnetworks met hackers te vergelijken. In 2011 werd Jobs gehoord over deze zaak en zou hij over Realnetworks hebben gesneerd: 'Do they still exist?'
Uiteindelijk bracht Apple een firmware-update uit voor de iPod waarmee het afspelen van muziek van Realnetworks onmogelijk werd. Volgens de advocaat van Apple verscheen deze firmware alleen om de beveiliging van de iPod te garanderen en speelden er geen andere motieven.
Prijsafspraken
De e-mails van Steve Jobs werden al eerder aangevoerd als bewijsstuk in een rechtszaak tegen Apple over de verkoop van e-books. Volgens de rechter bleek uit de mails dat Apple zich schuldig had gemaakt aan prijsafspraken met de boekenuitgevers om zo het snel groeiende Amazon te hinderen.