Intel Security wijst tijdens MWC 2017 op de potentiële risico’s van smart homes en slimme apparaten
Zo besteedt de gemiddelde Nederlander nu 36 procent van zijn tijd thuis online. Maar hoewel we dus steeds meer een ‘connected lifestyle’ leven, heeft zes op de tien Nederlanders geen idee of weet niet helemaal zeker hoe ze kunnen controleren of hun internetapparaten zijn besmet met malware of dat een cybercrimineel toegang heeft gekregen tot hun apparaten.
Het is belangrijk dat mensen zich niet alleen bewust zijn van de beveiligingsrisico’s van laptops en tablets, maar ook met de risico’s van andere internetapparaten, zoals smart TV’s, IoT-apparaten en connected cars. Fabrikanten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en er voor zorgen dat nieuwe producten standaard zijn voorzien van de juiste beveiligingsmaatregelen.
Humax gebruikt McAfee Secure Home Platform in zijn nieuwste router
Dankzij een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen routerfabrikant Humax, Intel en Intel Security wordt Humax’s nieuwe Quantum T9 router standaard voorzien van effectieve beveiliging. Het McAfee Secure Home Platform biedt ingebouwde beveiligingstechnologie die automatisch alle apparaten beschermt die via deze router verbinding maken met internet. Daarmee kunnen gebruikers al hun verbonden apparaten in huis makkelijk beheren, toezicht houden op het internetgebruik van hun kinderen en in realtime gewaarschuwd worden over potentiële dreigingen.
'Uit ons onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse ouders (58 procent) bezorgd is dat hun kind online in contact komt met een pedofiel of cybercrimineel', zegt Raj Samani, EMEA CTO Intel Security. 'Toch houdt 40 procent van de ouders geen toezicht op het internetgebruik van hun kinderen. Bijna een derde (31%) zou dat wel doen, als er een gemakkelijke manier was om de online activiteiten van kinderen in de gaten te houden.'
Dankzij de samenwerking met Humax kunnen ouders makkelijk bepalen hoe familieleden thuis internetapparaten gebruiken en ze beschermen tegen potentiële risico’s. Samani: 'Het internetgebruik thuis en de hoeveelheid data die daarbij worden gegenereerd, blijven toenemen. Ook vertrouwen we steeds meer op apps om de verschillende systemen in huis in de gaten te houden en aan te sturen. Nu de eerste stappen worden gezet op weg naar het slimme, via 5G verbonden huis van de toekomst, is het daarom essentieel dat we nu al zorgen voor goede beveiliging. Dat geldt niet alleen voor het netwerk, voor de router en de daarop aangesloten apparaten, maar ook voor de apps en de software die zorgen voor de aansturing en bediening.'
Het gevaar van ‘dode apps’
Uit gegevens die zijn verzameld door McAfee Labs blijkt dat op ruim 500.000 apparaten nog altijd kwaadaardige apps zijn geïnstalleerd die inmiddels zijn verwijderd uit de app stores. Met ruim 2 miljoen apps in elk van de grote app stores, vinden de auteurs van kwaadaardige apps toch telkens weer een mogelijkheid om de controleprocedures te omzeilen.
Het afgelopen jaar zijn ruim 4.000 apps verwijderd van Google Play, zonder dat de gebruikers van die apps daarvan op de hoogte werden gesteld. Deze gebruikers en de organisaties waar ze voor werken, zijn dus nog steeds blootgesteld aan kwetsbaarheden, privacyrisico’s of malware in deze ‘dead apps’.
Een recent voorbeeld is een app die wachtwoorden probeert te stelen. Deze app wordt via Google Play gedistribueerd in de vorm van verschillende utilities en tools om meer Instagram-volgers te krijgen of het gebruik van Instagram te analyseren. Deze malware leidt gebruikers naar een phishing website die moeilijk te onderscheiden is van de legitieme website. Zo worden gemakkelijk de logingegevens van gebruikers voor Instagram buitgemaakt.
'Gebruikers zouden het nieuws rond apps die ze hebben gedownload beter in de gaten moeten houden en altijd eerst reviews lezen van een app, voordat ze deze installeren', zegt Samani. 'Ze zouden ook een beveiligingstool moeten gebruiken dat in staat is om apps te identificeren die niet langer worden aangeboden op de app store en die bij voorkeur ook vertelt waarom deze apps zijn verwijderd uit de app store.'
Tips om je persoonlijke informatie te beschermen
- Beveilig je apparaten – het is absoluut essentieel om je internetapparaten te beveiligen met een pincode of met een sterk, uniek wachtwoord. Een multifactor authenticatieoplossing kan sterke wachtwoorden combineren met een extra beveiligingsmethode, zoals vingerafdruk- of gezichtsherkenning.
- Update je apparaten – zorg ervoor dat je altijd de nieuwste updates voor het besturingssysteem of de apps op je apparaten installeert. Die updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die het apparaat beschermen tegen aanvallen.
- Houd de controle over je thuisnetwerk – met een apart WiFi-netwerk voor gasten hebben bezoekers thuis wel toegang tot internet, maar hou je het thuisnetwerk netjes gescheiden. Zo kan je IoT-apparaten (smart home-apparatuur, wearables, etc.) scheiden van apparaten met gevoelige informatie, zoals laptops en tablets. Als een cybercrimineel dan toch op de een of andere manier toegang krijgt tot een IoT-apparaat, blijft het risico beperkt tot de apparaten die verbonden zijn met het gastnetwerk. Met oplossingen zoals het McAfee Secure Home Platform kunnen zowel apparaten op het thuisnetwerk als op het gastnetwerk makkelijk beheerd en beveiligd worden.