HPE en DT zetten belangrijke stap naar 5G-architectuur
Verschillende Virtual Network Functions (VNF’s) van diverse leveranciers worden hierdoor geïntegreerd in een cloudinfrastructuur.
De geïmplementeerde Network Data Layer maakt gebruik van een HPE Shared Data Environment (SDE) en voldoet aan de principes van de Unified Data Layer die gespecificeerd wordt door standaardisatie. Het vereenvoudigt de ontwikkeling van end-user services door network capabilities te publiceren aan operator diensten en applicaties van derde partijen.
5G/UDR/UDSF
De NDL-implementatie, met verschillende virtuele onderdelen van HPE’s SDE-oplossing, kan omgaan met een diversiteit aan verkeersstromen (5G UDR/UDSF) en voldoen aan de hoge prestatie-eisen van verschillende stateless VNFs die hun data extern opslaan.
Dergelijke cloud-native VNF’s hebben baat bij een vereenvoudigde interne architectuur wat betreft:
- redundancy
- failure recovery
- schaalbaarheid
- beheerbaarheid
Cloud native netwerkfuncties
Sven Langer, Senior Core Network Architect bij Deutsche Telekom: “HPE’s Network Data Layer-implementatie biedt snelle en soepele integratie met VNF’s van derde partijen. Geverifieerde responstijden binnen de 1 milliseconde bieden een uitstekende basis voor cloud native netwerkfuncties om alle data extern op te slaan, met name data met dynamische context die zorgt voor naadloze failovers en een verbetering van de klantervaring.”
Wereld maakt zich op voor 5G
“Wereldwijd zoeken Communication Service Providers (CSP’s) naar de beste aanpak om 5G-netwerken te ontwikkelen, maar ook om hun digitale services te innoveren”, aldus Dave Sliter, VP & GM Communications and Media Solutions van HPE. “Adoptie van 5G-technologie brengt grote operationele en financiële uitdagingen met zich mee. HPE Shared Data Environment is een belangrijke enabler voor deze transformatie en reduceert bijbehorende risico’s.”
5G belooft de dekking, snelheid en betrouwbaarheid van mobiele gebruikers te verbeteren, en biedt CPS’s de mogelijkheid om data met weinig latency en sterke precisie te versturen. 5G is ook een essentiële component voor andere nieuwe IoT-technologieën, zoals smart city-functies, car-to-car communicatie, draadloze sensoren en mobiele wearables.
5G Nederland vanaf 2020
De overheid heeft eergisteren nog laten weten dat we in Nederland vanaf 2020 5G kunnen verwachten. Het is het bedrijfsleven dat de uitrol voor zijn rekening neemt, maar de overheid heeft een dikke vinger in de pap. Zo stipuleert het Rijk dat alleen netwerkaanbieders met minimaal 98 procent landelijke dekking recht hebben op een een licentie een 5G-netwerk.