HP Discover 2014: HP werkt aan revolutionaire computerarchitectuur 'The Machine'
De almaar groeiende hoeveelheden data, veroorzaakt door trends als the internet of things, vergen het uiterste van IT-infrastructuren. De aloude computertechnologie op basis van koperen verbindingen en opslag op basis van mechanische- en Flash-schijven beginnen tegen zijn grenzen te lopen. Als het aan HP ligt wordt het over enkele jaren allemaal anders. De IT-fabrikant maakte vandaag in Las Vegas bekend dat het werkt aan een volledig nieuwe computerarchitectuur: The Machine. Volgens de fabrikant is het de meest revolutionaire vinding van het bedrijf sinds de RISC-processorarchitectuur in de jaren '80.
Special-purpose processorkernen en communicatie via licht
The Machine is een verzameling van technologieën die een enorme verwerkingskracht moet combineren met een veel lager energieverbruik dan momenteel mogelijk met huidige IT-middelen. Aan de basis staan zogenoemde 'special purpose'-processorkernen, in tegenstelling tot de algemene cpu-kernen die vandaag de dag gebruikt worden en een speciaal type geheugenchips, 'memristors' genaamd. Communicatie tussen de verschillende componenten gaat via licht (fotonen), en een nieuw besturingssystemen, een gestripte versie van Linux en Android, moeten alles veel efficiënter gaan aansturen.
De technologie is zeer schaalbaar, apparaten op basis van 'The Machine' kunnen de grootte gaan krijgen van een smartphone, maar ook van een serverpark. Het zou een enorme stap voorwaarts betekenen op het gebied van met name big data-verwerking.
Het is niet bekend wanneer de eerste apparaten op basis van The Machine beschikbaar komen, de fabrikant hoopt zelf dat het tegen het einde van dit decennium zover moet zijn. HP neemt het in ieder geval bloedserieus: driekwart van al het personeel van HP Labs, de R&D-afdeling van het bedrijf, werkt aan de oplossing.