Duurzaam telefoongebruik

Duurzaam telefoongebruik

Redactie WINMAG Pro

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Hoewel telefoons het leven vaak makkelijker maken, hebben smartphones ook een aantal nadelen. In dit artikel gaan we het hebben over de gevolgen voor het milieu. Het gebruiken en produceren van smartphones kost namelijk veel energie. 

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Zelfs kinderen vanaf 8 jaar lopen al rond met een eigen smartphone. Al deze smartphones moeten natuurlijk ook geproduceerd worden. Het produceren zorgt voor veel co-2 uitstoot. Maar de impact op het milieu komt vooral door de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van smartphones. Ook komen er bij het maken van smartphones schadelijke stoffen vrij. 

In Nederland zijn er zo’n 9,8 miljoen mensen met een telefoon. Deze moeten allemaal bijna dagelijks opgeladen worden. Dit kost natuurlijk ontzettend veel energie, alleen al in Nederland. En dan te bedenken dat al dat opladen nog meevalt in vergelijking met de productie. 

Telefoonabonnement

Vrijwel iedereen met een smartphone heeft een telefoonabonnement. Deze sluit je af voor een periode van één of twee jaar. Als deze periode bijna voorbij is mag je alweer een nieuw abonnement afsluiten. En vaak betekent dit ook dat je daarbij een nieuwe telefoon mag uitzoeken.

Veel mensen maken hier dan ook gebruik van. Veel mensen ruilen na één of twee jaar hun smartphone in voor een nieuwe. Ondanks dat de smartphones vaak nog prima werken. Dit is ontzettend slecht voor het milieu. 

Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een sim-only abonnement te nemen. Hierdoor kom je niet elke keer in de verleiding om een nieuwe telefoon uit te zoeken bij het verlengen van je abonnement. Maar waarschijnlijk eerder als je telefoon kapot is.

Repareren?

Het is natuurlijk niet gek dat je telefoon na twee jaar wat gebruikssporen heeft. Misschien is je scherm kapot of werkt een knopje niet meer. De meeste dingen zijn prima te repareren. En als je telefoon niet meer te repareren is, gooi deze dan niet in de vuilnisbak. Veel grondstoffen en materialen van je oude smartphone kunnen namelijk prima recyclet worden. Lever je oude telefoon daarom bij een inzamelpunt of de milieustraat in. En bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone kan je ook altijd kijken voor een tweedehands of gerefurbished toestel. 

Energiezuinig

Ondanks dat het gebruik van je telefoon niet veel energie kost, is de opstapeling van alle telefoons dit natuurlijk wel. Daarnaast, alle beetjes helpen. Er zitten best een aantal energiebesparende functies op smartphones. Deze functies zijn bedacht om het batterijverbruik van je telefoon te verminderen. Dit leidt er natuurlijk ook toe dat je je telefoon minder vaak hoeft op te laden.  

Het is niet gek dat je telefoon kapot gaat na langdurig gebruik. De gemiddelde levensduur van een smartphone wordt ook op 2,5 tot 3 jaar geschat. Daarnaast ontwikkelt de technologie zich ontzettend snel en loopt je smartphone al snel achter. Probeer zuinig met je smartphone om te gaan. Let bij het aanschaffen van een nieuwe iphone of android smartphone ook eens op gerefurbished model. En recycle je oude telefoon. 


 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie