Deense belastingdienst beveiligt kritieke infrastructuur met AI van Darktrace
De Deense belastingdienst (Skattestyrelsen) heeft het Cyber AI-platform van Darktrace geselecteerd om de kritieke informatie en systemen te beveiligen die het Deense belastingstelsel ondersteunen. Het zal Darktrace PREVENT/ASM, DETECT en RESPOND inzetten voor netwerk en e-mail, waardoor de hele organisatie beschermd wordt door de unieke zelflerende AI van Darktrace.
De Deense belastingdienst opereert onder het Deense ministerie van Belastingen, dat meer dan 26 locaties in Denemarken heeft, en toezicht houdt op vitale instanties die onder meer belastingaangiften, douane, taxatie van onroerend goed en incasso van schulden beheren. De Deense belastingdienst, belast met het innen van ruim 1.100 miljard Deense kronen (148 miljard euro) per jaar, had autonome detectie en respons op dreigingen nodig om de complexe, hybride infrastructuur te beveiligen.
De visionaire benadering van e-governance van de Deense regering leidde ertoe dat Denemarken door de Europese Commissie werd uitgeroepen tot een van de meest gedigitaliseerde landen in de EU. Daarnaast heeft Denemarken sinds 2023 het hoogste percentage e-government-gebruikers van alle EU-landen. De toenemende digitalisering verruimt echter ook het dreigingslandschap. Het Deense Centrum voor Cyberbeveiliging beoordeelt de dreigingen van cybercriminaliteit en cyberspionage op het hoogste niveau, en in mei 2023 vond de grootste cyberaanval ooit plaats toen aanvallers toegang kregen tot de systemen van 22 bedrijven in het Deense energie-ecosysteem.
De AI van Darktrace zal een belangrijke verdedigingslaag bieden voor de meest waardevolle bedrijfsmiddelen van Denemarken, door de dagelijkse patronen in het digitale ecosysteem van de organisatie te begrijpen en op autonome wijze alles wat abnormaal is te detecteren en te beheersen.
CSIS Security Group, een Deense leider op het gebied van cyberbeveiligingsdiensten en waarmee Darktrace een langdurig partnership heeft, won de aanbesteding van de Deense belastingdienst met Darktrace als de technologie bij uitstek. Darktrace en CSIS werken al zes jaar nauw samen, waarbij Darktrace een belangrijke technologieleverancier is waarmee CSIS samenwerkt om zijn Managed Detection and Response (MDR)-service te leveren.
Met PREVENT/ASM kan de Deense belastingdienst dreigingen aan de rand van hun omgeving prioriteren om aanvallen te stoppen voordat ze plaatsvinden. Met DETECT kan de organisatie elke abnormale activiteit detecteren door duizenden statistieken te analyseren, waaronder de schrijfstijl van e-mails, die afwijkingen aan het licht brengen die kunnen wijzen op een evoluerende dreiging. Denk aan onbekende technieken en nieuwe malware. RESPOND geeft het beveiligingsteam van de Deense belastingdienst de mogelijkheid om aanvallen binnen enkele seconden autonoom in te dammen en te ontwapenen.
"We zijn blij dat we de bedrijfskritische systemen van de Deense belastingdienst kunnen beschermen tegen geavanceerde cyberdreigingen", zegt Max Heinemeyer, Chief Product Officer bij Darktrace. “Onze AI-technologie heeft zichzelf keer op keer bewezen in complexe implementaties in de publieke sector over de hele wereld. Nu het dreigingslandschap blijft veranderen als gevolg van AI, zijn we er trots op een van de meest geavanceerde landen ter wereld te beschermen als het gaat om de digitalisering van de publieke sector.”
“We zijn er trots op dat de Deense belastingdienst ons heeft uitgekozen als hun partner voor dit cruciale technologiegedreven initiatief”, aldus Daniel Shepherd, CEO van CSIS. “De Deense belastingdienst is een centraal element in het kritieke infrastructuurlandschap van Denemarken en haar cyberbeveiligingspositie en veerkracht zijn van het allergrootste belang. Zeer effectieve detectie- en responsmogelijkheden staan centraal in een succesvolle strategie voor cyberrisicobeheer. Onze uitgebreide ervaring met Darktrace onderstreept onze gemeenschappelijke visie en laat ruimschoots zien hoe we ons gezamenlijk inzetten voor het leveren van waarde van wereldklasse op deze fronten.”
Ook interessant:
Lees hier: Telecombranche maakt het meest gebruik van AI
Lees hier: Zo ga je duurzaam om met je kantoorpand: vier tips