Belang van ‘soft skills’ in wereld van AI groeit

Redactie WINMAG Pro

In een tijd waarin AI steeds meer terrein wint in de wereld van werk is het belang van soft skills, ook wel menselijke vaardigheden genoemd, niet te onderschatten. Recent onderzoek van LinkedIn werpt licht op de meest gewilde vaardigheden onder Nederlandse professionals, waaruit blijkt dat communicatie bovenaan staat. Drie van de vijf meest gevraagde vaardigheden zijn soft skills, laat de analyse zien. 

Terwijl organisaties steeds meer inzicht krijgen in de impact van AI, beseffen ze tegelijkertijd dat er taken zijn die juist unieke menselijke vaardigheden vereisen. Dit wordt bevestigd door onderzoek van LinkedIn, waaruit blijkt dat wereldwijd 9 op de 10 leidinggevenden het erover eens zijn dat soft skills belangrijker zijn dan ooit tevoren.

Voor bedrijven is het steeds vaker prioriteit om zowel soft skills als AI-vaardigheden te ontwikkelen. Dit is met name belangrijk voor jonge professionals die hun intrede doen op de arbeidsmarkt. 75% van de HR-managers in Nederland zegt dat Gen Z-werknemers extra ondersteuning nodig hebben van hun werkplek om soft skills te ontwikkelen, zoals communicatie en samenwerking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 4 van de top 5 meest gevraagde vaardigheden soft skills zijn in Nederland:

  1. Communicatie
  2. Samenwerking
  3. Analytische vaardigheden
  4. Project Management
  5. Management
  6. Coaching
  7. Sales
  8. Social Media
  9. Customer Service
  10. Leadership

Om de meest gevraagde vaardigheden van dit jaar te bepalen, zijn de gegevens geanalyseerd van de 1 miljard leden van LinkedIn verspreid over 200 regio's en landen. De resultaten illustreren hoe snel de wereld van werk verandert. In de afgelopen 12 maanden voegden leden 680 miljoen vaardigheden aan hun profielen toe, een stijging van 80% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit sluit aan bij de verandering van vaardigheden in vacatures: sinds 2015 zijn vaardigheden voor functies gemiddeld met 25% veranderd en tegen 2030 wordt verwacht dat dit aantal minstens 65% zal bedragen, onder andere door snelle ontwikkelingen in AI. 

Terwijl AI de wereld van het werk verandert, groeit het besef dat de soft skills die alleen mensen kunnen meebrengen - zoals communicatie en samenwerking - belangrijker worden dan ooit. Terwijl bedrijven er ongetwijfeld op gebrand zijn om de AI-vaardigheden  in hun organisatie te vergroten, is het belangrijk om ook prioriteit te geven aan de ontwikkeling van soft skills van  hun teams. Dit is met name het geval bij Gen Z-medewerkers die net hun draai vinden op het werk en waarbij bijna de helft (49%) graag meer ontwikkelingsmogelijkheden willen. Door het combineren van deze menselijke vaardigheden met de kracht van AI, kunnen leiders  hun organisaties een voorsprong geven en hun personeel veerkrachtiger maken tegen toekomstige veranderingen," aldus Marjolein Kleijn, Director LinkedIn Benelux. 

 

Ook interessant:

Lees hier: Revolutionair camerabeveiligingsbedrijf Secury360 breekt uit

Lees hier: Het specialisme van werken met een hijskraan

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie