De zin en onzin van opschoonsoftware

De zin en onzin van opschoonsoftware

Redactie WINMAG Pro

Soms krijg je een stukje software voor een review op je bord waarbij zich al meteen een onbestemd vaag onderbuikgevoel opdringt. Zo ook bij FULL-DISKfighter, een programma speciaal bedoeld om schoon schip op de harde schijf te maken.

Het op zich nobele idee achter de software is om snel en eenvoudig veel kostbare schijfruimte vrij te maken. De eerste vraag die zich echter opdringt is hoe kostbaar schijfruimte eigenlijk nog is. Want – zeker in een bedrijfssituatie - geldt dat je bij iedere computerdealer vrij vol een schijfje van een Terabyte of meer kunt halen bij het vollopen van je harddisk.

Blijven over de oude systemen waarbij dit niet heel simpel te realiseren is, omdat de bios geen schijven van bijvoorbeeld groter dan 500 GB ondersteunt. Danhebben we het weliswaar over een oud systeem, maar als dat om wat voor  reden dan ook onvervangbaar is, dan kun je altijd nog een tweede schijf van 500 GB inbouwen. Of een sata-controllerkaart plaatsen en alsnog een grote schijf bijprikken.

Toch kan het geen kwaad af en toe je harde schijf eens door te spitten op onnodige bestanden. En de prijs van 9,99 dollar is voor FULL-DISKfighter ook nog wel te overzien.

Na installatie doet de gebruikersinterface wat schreeuwerig aan en het taalgebruik lijkt vooral bedoeld voor de wat meer simpele zielen. Als dan ook nog na een initiële scan direct de melding verschijnt dat het met ons testsysteem ‘heel slecht’ is gesteld beginnen we een beetje af te haken. Er is ‘maar liefst’ 655 MB aan ongewenste bestanden aangetroffen.

Echt vervelend wordt het pas als we zien wat FULL-DISKfighter precies onder ‘ongewenste bestanden’ verstaat: een groot deel van deze 655 MB bestaat namelijk uit herstelpunten. Haal je die weg en wil je terug naar een eerdere situatie, dan heb je een vervelend probleem.

Er kan best veel misgaan bij gebruik van FULL-DISKfighter, want er zijn ook 24 bestanden groter dan 10 MB aangetroffen. Kun je zo weg laten halen, maar dat kan een behoorlijk gevaarlijke ingreep zijn. Want wat is nou 10 MB nog tegenwoordig.

FULL-DISKfighter biedt dan ook allerlei mogelijkheden die inderdaad flink wat schijfruimte kunnen vrij maken, maar de prijs die je daarvoor betaalt kan hoog zijn.

Daarmee komen we tot de essentie van het probleem: er bestaan nogal wat programma’s als FULL-DISKfighter (denk aan bijvoorbeeld het gratis CCleaner,  of andere al dan niet gratis Windows opschoonhulpjes), maar echt nodig zijn ze bij een modern besturingssysteem als Windows 7 eigenlijk niet echt meer. Zeker niet in combinatie met een riante harde schijf en een béétje leefregels.

Want wat veel meer helpt tegen overvolle schijven is het nu en dan verwijderen van ooit geïnstalleerde maar uiteindelijk nooit gebruikte software. Denk aan vergeten probeerversies, verouderde troep en allang achterhaalde encyclopedische naslagwerkjes.

Verwijderen via het Windows eigen Configuratiescherm of de met de software meegeleverde de-installer is veel veiliger veiliger en levert in een handomdraai schijfruimte op. Bovendien: áls je per ongeluk iets de-installeert is het makkelijk te herstellen via systeemherstel, of via de originele installatiebestanden.

Negeer al die her en der aangeboden systeemtools, Windows is tegenwoordig slim genoeg om z’n eigen zaken netjes geordend te houden. Alleen als je al jarenlang zonder herinstalleren het aloude Windows XP hebt draaien, kan zo’n opschoonhulp interessant zijn. XP is namelijk niet erg goed in het op orde houden van zichzelf. Maar zelfs bij XP moet je heel goed in de gaten houden waar je precies mee bezig bent om heel vervelende problemen achteraf te voorkomen.
 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie