De meest interessante Kickstarters

Redactie WINMAG Pro
Kickstarter heeft al heel wat interessante projecten voortgebracht, maar tot nu toe bleven deze vooral beperkt tot de wereld van consumentenelectronica. Er zijn gelukkig wel degelijk succesvolle projecten te vinden die ook voor de zakelijke markt interessant zijn.

Wanneer je kijkt naar de zakelijke kant van crowdfunding kom je vooral bedrijven tegen die groot zijn geworden met hun consumentenproduct. Er worden opvallend weinig producten gesteund die ook een meerwaarde voor bedrijven kunnen bieden. Toch zijn ze er wel degelijk. Om je uren zoekwerk te besparen, hebben wij de interessantste zakelijke producten die we te danken hebben aan crowdfunding voor je op een rij gezet.

3D-printers

De eerste 3D-printer mag dan niet via crowdfunding zijn ontstaan, maar het heeft absoluut bijgedragen aan het succes ervan. De eerste 3D-printer werd ontwikkeld bij MIT in 2000, maar de ontwikkeling nam een vlucht in 2005 toen de technologie tot een heuse hype leidde onder hobbyisten. Inmiddels zie je 3D-printers in alle vormen en maten. Exemplaren die werken met plastic of andere materialen, maar inmiddels bijvoorbeeld ook voedsel kunnen printen. Het VUmc werkt aan een geprint kraakbeenimplantaat dat menselijke oren kan vervangen. Hiervoor gebruiken ze een speciale 3D-printer die geschikt is om biologisch materiaal te verwerken. Het snel, naadloos en in drie dimensies kunnen printen van objecten levert ook veel voordeel op voor creatieve bedrijven. Prototypes kunnen zonder veel moeite worden uitgedraaid, je weet meteen hoe je eindproduct er uit komt te zien en kunt snel en gemakkelijk aanpassingen maken. Het printen van productiemiddelen voor bedrijven zit er nog altijd aan te komen, maar zal toch iets meer moeite vergen. Ook in ons land worden inmiddels meerdere 3D-printers gefabriceerd, zowel voor consumenten als bedrijven. De bekendste is de Ultimaker, gevestigd in Geldermalsen. De felrode Builder heeft een meer zakelijk uiterlijk en zou niet misstaan in de gemiddelde werkplaats. Beide printers kunnen overweg met meerdere materialen.

iStick

(Opgehaald bedrag: 1.100.629 dollar)

Fans van Apple devices zijn er genoeg, maar een veelgehoorde klacht blijft het gebrek aan uitbreidbare opslagruimte. De iStick lost dit op met een usb-flashdrive met geïntegreerde Lightning connector. Dat dit een uitstekend idee is, blijkt wel uit het gigantische succes van de kickstarter, die binnen korte tijd de miljoen dollar overschreed. De opzet van de iStick is simpel maar briljant. Met een schuifje wissel je tussen normale usb of Apple’s speciale eigen verbindmethode zodat je ook gemakkelijk bestanden overzet tussen Mac of pc. De iStick is verkrijgbaar met maximaal 128 GB opslagruimte, waarmee je zonder problemen alle mogelijke bestanden kwijt kunt.

Beam

(Opgehaald bedrag: 759.656 dollar)

We hadden het in de vorige editie al over Beam, de kleine projector die je in elke lampfitting kunt schroeven. Met Beam maak je van elk plat oppervlak een scherm. De crowdfundingcampagne is een groot succes en dat is als je naar de specificaties kijkt geen verrassing. De Beam bevat een led pico projector die beelden uitstuurt met een lichtsterkte van 100 lumen en moet twintigduizend uren kunnen projecteren. Daarnaast is het een heuse door Android aangestuurde computer met een 1,3 GHz processor, 8 GB aan opslagruimte, ingebouwde wifi, bluetooth en 2 Watt-speakers. De potentie voor deze devices’miniprojector in de zakelijke wereld is enorm, zeker voor professionals die vaak onderweg zijn. Daarnaast val je zeker op wanneer je deze bijzondere projector uit je koffer haalt.

Neptune

Wat begon als een op zichzelf staande smartwatch is inmiddels geëvolueerd tot een volledig nieuw platform. In november van 2013 werd de Kickstarter voor de Neptune Pine gelanceerd, een smartwatch die niet afhankelijk is van een smartphone. Alle hardware zat in het nogal forse horloge ingebouwd, je hoefde er alleen maar een micro-sim in te steken. Afgelopen maart lanceerde Neptune haar nieuwste project, waarbij ze dit model nog verder doortrekken: de Neptune Suite. Het gestelde doel van honderdduizend dollar werd binnen de kortste keren gehaald en het eerste miljoen is in zicht. Niet verwonderlijk, de Neptune Suite belooft een revolutie in de omgang met smart devices. Het hart van al je apparaten is de Neptune Hub, een verder ontwikkelde versie van de Pine-smartwatch. De Hub bevat alle hardware die je nodig hebt en dient daarnaast als aansturing voor de Pocket Screen en Tab Screen, in essentie een smartphone en tablet die alleen bestaan uit een scherm en voor- en achtercamera’s. Door de sterke hardware in de Hub kunnen de twee ‘domme’ schermen worden gebruikt zoals je gewend bent en met de toevoeging van een toetsenbord is het Tab Screen om te toveren tot een laptop. Met de Neptune Dongle kan elke monitor met een hdmi-aansluiting worden omgetoverd tot een computer. Niet langer is je smartphone het centrum van de aandacht, maar zit alles dat je nodig hebt in een prachtig ontworpen smartwatch.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie