De grootste mythes over crypto ontkracht

De grootste mythes over crypto ontkracht

Redactie WINMAG Pro

Cryptocurrency wordt steeds meer mainstream en de wereldwijde populariteit ervan vraagt om meer urgentie van zowel individuen, bedrijven als overheden.

Door: Michael Gronager, CEO and co-founder Chainalysis

Overal ter wereld voelen mensen de verleiding van de gedecentraliseerde, 24/7 beschikbare, snelle, en vaak kosteloze overdracht van geld. Toch blijven er, zoals bij alles wat nieuw is, zorgen bestaan over cryptocurrencies. Deze zorgen zijn echter grotendeels gebaseerd op misvattingen. Hetzij over de dagelijkse aard van transacties, hetzij over de technologie erachter. Het transparante ontwerp van blockchains - de blokken waarop elke cryptocurrency is gebouwd - stelt overheidsinstanties, financiële instellingen en cryptocurrency-bedrijven in staat om stevigere transactie-ecosystemen te bouwen. Ze kunnen bijvoorbeeld eigendomsrechten en veiligheid garanderen terwijl ze ook beter in staat zijn om illegale activiteiten op te sporen en te voorkomen. Met andere woorden, de crypto-wereld levert niet alleen grotere financiële vrijheid op, maar ook minder risico.

Toch zijn de misvattingen de wereld nog niet uit. Laten we deze daarom eens op een rijtje zetten, en meteen ontkrachten.

1. Crypto is anoniem en ontraceerbaar

Velen nemen onterecht aan dat cryptocurrencies van de ene anonieme eigenaar naar de andere anonieme eigenaar zweven en dat de transacties verdampen zodra ze worden afgesloten. Niets is minder waar. Elke eenheid van cryptocurrency behoudt een volledige geschiedenis waarin creatie, eigendom en acties opgeslagen worden op openbare, onveranderlijke kasboeken, beter bekend als blockchains. Deze blockchains zijn eigendom van de gemeenschap en iedereen die dit wilt, heeft toegang tot de volledige transactiegeschiedenis.

Deze mate van transparantie is absoluut niet te vinden in de meeste traditionele vormen van waardeoverdracht zoals dollars, euro's en yen. Toch kan het achterhalen van individuen die achter cryptotransacties schuilgaan een uitdaging zijn. Dit omdat het technisch mogelijk is een geldoverdracht uit te voeren zonder enige persoonlijke informatie te verstrekken. Maar aangezien elke transactie een daadwerkelijke ontvanger heeft, kunnen de crypto-adressen die permanent op de blockchain zijn opgeslagen vaak worden gekoppeld aan diensten zoals cryptocurrency exchanges, en die zullen vaak het individu achter de deal onthullen.

2. Crypto is niet gereguleerd

Wereldwijd zijn regeringen razendsnel aan de slag gegaan om onzekerheden te verhelpen en 2022 begint zich te ontpoppen tot ‘het jaar van de crypto regulatie’. Vooral regulatie rondom Decentralised finance (DeFi) zal meer aandacht krijgen in de komende periode. Nederland stond vorig jaar op de zevende plaats in de Chainalysis’ DeFi Adoption Index en naar verwachting gaat er dus ook hier steeds meer regulatie op het gebied van DeFi komen. Ook kunnen we in meer consumentenbescherming verwachten nu het cryptogebruik van consumenten in de periode juli 2020 - juni 2021 met 880% is gestegen. Dit heeft gezorgd voor de vraag naar meer duidelijkheid, maar ook naar veiligheid.

3. Crypto is kwaadaardig

Hoewel criminele activiteiten een probleem zijn - en ook zullen blijven - bij alle munteenheden ter wereld, is het verhaal van cryptocurrencies genuanceerder. Een studie van meerdere cryptocurrencies laat een stijging zien van het illegale transactievolume van 79% tussen 2020 en 2021. Maar het totale volume groeide in die periode met 567%, tot 15,8 miljard dollar. Dit betekent dat de groei van criminele activiteiten geen partij is voor de groei van de markt in het algemeen. Met andere woorden, het aandeel van illegale transacties nam in die periode al drastisch af: illegale activiteiten waren slechts 0,15% van het totale volume. Daarbovenop is, op een paar uitzonderingen na, crypto criminaliteit ook in transactievolume gedaald in 2022.

Nieuwe technologieën trekken veel criminelen aan, vooral als er anonimiteit bij komt kijken. Vandaag hebben data, technologie en een grotere samenwerking tussen publieke en private stakeholders er echter voor gezorgd dat cryptocurrency traceerbaar zijn. Criminelen gebruiken ze om dezelfde redenen als mensen die ze voor legitieme doeleinden gebruiken: ze zijn direct, liquide en wereldwijd. Door de transparantie van blockchains zijn ze niet langer zo anoniem als vroeger het geval was.

Blijf mythes ontkrachten

Naarmate de cryptowereld steeds volwassener wordt, zullen cryptocurrencies meer en meer op echte reguliere valuta gaan lijken. Ze zullen gereguleerd zijn, moeilijk wit te wassen, met meer garanties voor consumenten. In tegenstelling tot reguliere valuta zullen ze echter transparanter en traceerbaarder zijn. In de tussentijd moeten we de mythes blijven ontkrachten en de boodschap blijven verspreiden dat cryptocurrencies de gewone consument veel te bieden hebben

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie