Dataverlies: redden wat er te redden valt

Redactie WINMAG Pro
Iedereen zal er vroeg of laat mee worden geconfronteerd: dataverlies. Je kan per ongeluk op de delete-knop hebben gedrukt, je laptop hebben laten vallen of het slachtoffer zijn van een virus en bent daardoor belangrijke bestanden kwijtgeraakt. Geen paniek, in veel gevallen kan de data alsnog worden teruggehaald.

Bij dataverlies wordt ruwweg onderscheid gemaakt tussen twee manieren waarop je data kan verliezen. Aan de ene kant heb je fysieke beschadiging van bijvoorbeeld je harde schijf of een usb-stick. Hierbij is de opgeslagen data niet meer toegankelijk, maar nog wel intact. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je het opslagmedium hebt laten vallen, de harddisk door oververhitting beschadigd raakt of onderdelen van je harde schijf niet meer naar behoren werken.

De andere vorm van dataverlies gebeurt bij logische beschadiging en hierbij is het omgekeerde het geval: het opslagmedium is intact, maar de opgeslagen data is kwijt, beschadigd of gecorrumpeerd en is daarom niet meer toegankelijk. De oorzaak kan liggen in een virusaanval, het per ongeluk formatteren van een harde schijf of het crashen van de computer.

Gewiste data

Een van de simpelste vormen van logische beschadiging is het per ongeluk wissen van bestanden door op de delete-knop te drukken of het weggooien van data die je achteraf nog nodig blijkt te hebben. In dit geval is weg vaak niet weg, omdat bij het wissen van data de computer meestal niet de bestanden zelf wist, maar alleen de referentie hiernaar.

De bestanden worden pas gewist, wanneer ze worden overschreven met nieuwe data. Zorg er daarom voor dat je vooral geen nieuwe informatie op je computer plaatst wanneer je per ongeluk bestanden hebt gewist.

Dataherstelsoftware

In deze gevallen kan je gebruikmaken van softwareprogramma's zoals het betaalde EasyRecovery en  GetDataBack en het gratis Recuva. Deze programma's speuren op je schijf naar 'verloren' bestanden om deze weer een nieuwe plek en referentie te geven.

De dataherstelsoftware kun je ook inschakelen wanneer je bestanden zijn beschadigd of gecorrumpeerd. Hiervoor moet je meestal eerst een nieuwe harde schijf kopen waar je de herstelde informatie naartoe kan schrijven.

Na installatie van het besturingsprogramma sluit je de nieuwe harddisk aan als de primaire schijf en de harddisk met de verloren gewaande bestanden als de secundaire. Vervolgens draai je de dataherstelsoftware af en zou je je data terug moeten krijgen. Let er hierbij op dat veel softwareherstelprogramma's een demo aanbieden waarmee je kan zien welke bestanden kunnen worden hersteld.

Wil je de informatie ook daadwerkelijk terughalen, dan zal je er vaak voor moeten betalen. Uiteraard is deze software alleen geschikt in het geval van logische beschadiging en biedt het bij fysieke beschadiging geen soelaas.


Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie