'Cyber Armageddon niet waarschijnlijk'
'Cyber bedreigingen aan de V.S. en de economische veiligheid groeien iedere dag in frequentie, schaal, verfijning en de grootte van de impact', staat in een rapport van de Worldwide Threat Assesment of the US Intelligence Community dat Clapper Senate Armed Services Committee presenteerde. 'In plaats van een 'Cyber Armageddon'-scenario, waarbij de gehele infrastructuur van de Verenigde Staten verzwakt, verwachten wij iets anders. We voorzien een doorlopende serie van kleine cyberaanvallen uit diverse bronnen, die het economische concurrentievermogen en de nationale veiligheid verzwakken.' Met andere woorden, een grote klap op securitygebied, een digitaal 911-scenario bij wijze van spreken, hoeven we niet te verwachten. Wel een groei in kleinere aanvallen die economisch gezien ook zwaar vallen.
Dreigingen
Het rapport meldt ook dat 'geheime' it-systemen die het leger, de commerciële doelgroepen en de sociale activiteiten ondersteunen 'kwetsbaar blijven voor spionage en/of ontwrichting'. Cyberaanvallen worden in het document dan ook als de grootste bedreiging van de nationale veiligheid tegenover terrorisme neergezet. De meeste dreigingen komen volgens het rapport uit landen als China, Iran, Noord-Korea en Rusland. Bovendien komen cyberaanvallen steeds vaker voor. 'De gedempte reactie van de meeste slachtoffers van cyberaanvallen hebben een verdraagzame omgeving gecreeërt, waarin kleine aanvallen gebruikt kunnen worden als een goede manier van oorlogsvoering, met weinig kans op vergelding.'
Beveiliging
Cyberaanvallen komen dus steeds vaker voor, maar gaan volgens het rapport en James Clapper niet de vorm van een 'Cyber Armageddon' aannemen. De kans op kleine aanvallen, zoals DDoS-offensieven zijn waarschijnlijker en ook deze vormen van cyber crime kunnen flink in de kosten lopen. Dit zijn echter niet de aanvallen waar we in het afgelopen jaar veel over lazen, maar wel degene die we in rapporten terug zien. Een goede beveiliging is dus niet onverstandig.