Acht nieuwe startups die met duurzame AI de wereld verbeteren

Acht nieuwe startups die met duurzame AI de wereld verbeteren

Redactie WINMAG Pro
Derde lichting Hyperion Lab startups klaar om positieve impact te maken

Hyperion Lab start met zijn derde lichting van het Amsterdamse AI innovatieprogramma. De acht nieuwe startups (waarvan zeven Nederlands) willen met AI de wereld verbeteren. Zes van de deelnemers richten zich op gezondheidszorg, zoals AI toepassingen voor het hart, de huid en het ontdekken van hersenaandoeningen in een vroeg stadium. Daarnaast bevat het programma ook een startup met cleantech voor een circulaire economie. Het doel van Hyperion Lab is om de samenleving vooruit te helpen, door AI begrijpelijk en toegankelijk te maken. 

Het AI innovatieprogramma biedt startups toegang tot technische expertise, coaching en computerkracht. Sinds de start in 2021 heeft het programma 17 AI (Artificial Intelligence) & HPC (High Performance Computing) startups ondersteund die innoveren in verschillende sectoren, van gezondheidszorg tot smart cities en van machine learning tot landbouw. 

"Deze derde lichting startups is enorm belangrijk. Ze staan symbool voor het gedurfde en sociaal-betrokken karakter dat nodig is om de wereld vooruit te helpen en grote problemen op te lossen met slimme en schone technologie," zegt Sana Khareghani, Chief Strategy Officer at EscherCloud. “We zijn er trots op deze jonge bedrijven en ondernemers te helpen hun volgende stappen te zetten door ons netwerk, en onze kennis, ervaring en computerkracht met ze te delen.”

Duurzame AI als antwoord op de klimaatcrisis

De derde lichting van het Hyperion Lab staat voor een nieuw soort startup, waarbij toegankelijkheid, integriteit en het tegengaan van klimaatverandering de kern van hun missie vormen. Om technologie hieraan bij te laten dragen is ethische en verantwoorde AI noodzakelijk. EscherCloud en Nvidia faciliteren de startups met maatschappelijk verantwoorde AI middels de inzet van duurzame en geavanceerde infrastructuur.

Omgaan met de klimaatcrisis speelt een steeds belangrijkere rol bij de ontwikkeling van AI. Met meer rekenkracht en capaciteit is de potentiële impact van AI bijna onbeperkt en kan het de wereld fundamenteel en positief veranderen. Dit is de visie van Hyperion Lab.

De nieuwe deelnemers

AGMAH - Eindhoven (Nederland) 

AGMAH is een AI bedrijf dat industriële automatisering toegankelijk, betaalbaar en laagdrempelig maakt. Het platform versimpelt het maken van automatiseringspakketten en verkort de tijd tussen de conceptfase en implementatie.

Cardiomo - Amsterdam (Nederland)

Cardiomo is de krachtige, toekomstgerichte en makkelijke manier om in real-time de gezondheid van het hart te monitoren. De wearable houdt artsen en dierbaren op de hoogte van de status van een patiënt, dankzij een dashboard dat per minuut geüpdatet wordt en alarm slaat wanneer nodig. 

Deeploy - Utrecht (Nederland)

Deeploy ontwikkelt een MLOps-platform voor data wetenschappers om AI op een verantwoorde manier toe te passen, waardoor AI-beslissingen voor iedereen gemakkelijk uitlegbaar en inzichtelijk worden. Deeploy focust op gezondheidszorg.

Polysurance - Londen (Verenigd Koninkrijk) 

Polysurance is de toonaangevende leverancier van op computervisie gebaseerde telematica voor de verzekeringssector. De machine learning-algoritmen van Polysurance analyseren videobeelden die zijn vastgelegd met een dashcam, waardoor verzekeraars de gegevens krijgen die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen.

Skinive - Amsterdam (Nederland) 

Skinive is een Deep Learning-bedrijf dat AI inzet voor de beoordeling van huidaandoeningen door de consument zelf vanuit huis, aan de hand van foto’s gemaakt met een mobiele telefoon. De technologie helpt bij een vroege diagnose en verbetert de nauwkeurigheid van diagnoses.

BrainCreators - Amsterdam (Nederland)  

BrainCreators helpt de industrie met slimme digitale kwaliteitsinspecteurs. Door visuele kwaliteitscontroles over te nemen van mensen met AI-technologie, draagt het bij aan een oplossing voor het tekort aan menselijke inspecteurs.

Purple Gaze - Utrecht (Nederland)

Purple Gaze bouwt een AI-platform dat neurale biomarkers detecteert aan de hand van oogbewegingen. Een multidisciplinair team van hersenwetenschappers, ingenieurs en medtech-ondernemers werken samen op het snijvlak van neurowetenschap, AI en Digital Health.

Seenons - Amsterdam, Netherlands

Seenons zet schone technologie en slimme logistiek in om iedereen in de afvalketen bij elkaar te brengen, om zo restafval te verminderen. Het platform met bijbehorende app matcht recyclebaar bedrijfsafval met verwerkers die het materiaal een tweede leven kunnen geven.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie